21 april 2013

Vi svälter inte ihjäl

varken på kultur eller mat. Idag fortsatte vi med några sevärdheter som vi inte hann/orkade med sist vi var här, nämligen den stora synagogan med judiska muséet och minnesträdgården, och St Stefansbasilikan, den enorma katolska kyrkan som är otroligt påkostad med hur mycket olikfärgad marmor och gulddetaljer som helst.

Man blir alldeles överväldigad av dessa upplevelser, på olika sätt förstås. Googla på holocaust till exempel, och läs om hur det var här under tiden 1941-1944.

Utställningen om judarna var grundlig, den började med uttåget ur Egypten ca 1500 f Kr.

Mellan dessa besök intog vi den obligatoriska matsäcksmackan. Även om det är billigt att äta ute här så är det inte alltid man vet vad man vill ha. Då kan man sätta sig på en bänk och äta en macka, och så äter man något stadigare senare på dagen.

Idag blev det obligatorisk gulasch på restaurangen "for sale" mitt emot saluhallen. Ca 85:- inkl dricks för två rejäla portioner soppa med bröd, dricka och obegränsat med jordnötter att skala och äta medan man väntar på maten (skalen slänger man på det halmströdda golvet!)

Före kvällspromenaden gick vi tillbaka till St Stefan på en av alla konserter som hela tiden erbjuds i Budapest ( se concertsinbudapest.com ) Flera gånger i veckan spelas högklassig klassisk musik. Det vi hörde var Esztergom Symphony Orchestra och Balassa Balint Choir med fyra solister som framförde Mozarts Requiem. Dirigenten Reményi Károly har jobbat med denna konstellation i 48 år, så han visste vad han gjorde...(många av de medverkande var inte så gamla, så de hade ju inte varit med personligen hela denna tid..:))Inga kommentarer: