19 april 2013

Salus per aqua

Nej, jag vet att det är en myt och efterkonstruktion att ordet SPA betyder "hälsa genom vatten". Att det finns en ort som heter så (i Belgien?).

Men det finns få saker som känns så otroligt VEDERKVICKANDE som en dag vid "den goe hälsobringande brunnen", som Povel & co uttrycker det i Sorglösa Brunns Oktett.

Detta har vi gjort idag, närmare bestämt Stadsparksbadet Széchenyi. Det är en hundraårig badanläggning som hämtar 76-gradigt vatten från den näst djupaste källan i Budapest (1246 m djup). Vattnet innehåller bl a kalcium, magnesium, klor, sulfat, alkalier, fluor mm.

Tyvärr orkade vi ju inte utnyttja alla de 13 poolerna plus bastu, ångbad etc som finns inomhus, i högsommarvärmen som råder. Vi var så svältfödda på sol och ljumma vindar så vi höll oss mest kring den 38-gradiga termalpoolen och den 26-gradiga simbassängen utomhus. Och så fanns det ju vatten att dricka också förstås.

Å, vad hälsosamt! När vi hade badat färdigt framåt fyratiden gick vi ner längs Agassy-avenyn till vårt favoritcafé och åt varsin stor bakelse/tårtbit och kaffe. Det är i alla fall M-s födelsedag.Inga kommentarer: