07 mars 2013

Livsviktigt

Något som verkligen är livsviktigt är kultur i alla dess former.

Hälso- och sjukvård får människan att överleva. Kultur gör det värt besväret. Ja, det är någon annan som sagt något liknande men jag kommer inte ihåg vem och inte exakta formuleringen heller. Men innebörden är vad jag ville ha sagt.

Det är viktigt att man får någon kultur med sig redan från början. Så att man har något att skapa sin identitet ifrån. Böcker, berättelser, sånger, film, teater, utställningar, konserter. Av alla slag.

Jag kom att tänka på detta i kväll när jag var på konsert med Göteborg Wind Orchestra och Niklas Hjulström under rubriken Nobel Poesi. Klassisk musik och Tomas Tranströmers dikter i förening.

Bland annat läste han dikten Allegro - "Jag spelar Haydn efter en svart dag och känner en enkel värme i händerna..." i kombination med ett framförande av Haydns trumpetkonsert som jag sent skall glömma. Jag har säkert hört både dikten och musiken minst 50 gånger, men i den här kreativa versionen lyfte de båda till oanade höjder, en torsdagskväll i Hjo.

Jag minns första gången jag hörde trumpetkonserten. Det var i skolan, fyran tror jag, och vi skulle känna igen några olika stycken. Det var bland andra den, pukslagssymfonin, ödessymfonin och så förstås Peter och Vargen. Det var säkert något UR-program vi fick lyssna på och så göra några "fylleri"-uppgifter sedan, som så ofta under tidigt 70-tal.

Men någonstans fastnade det. Och minnet gladde mig drygt 40 år senare i ett helt annat liv.

2 kommentarer:

Neurotic Kitten sa...

Utan kultur hade livet blivit väldigt tomt.

Eva Kihlström sa...

Väldigt!