24 mars 2013

Dagens husmorstips

I likhet med Underbara Clara går jag ibland omkring i prickig klänning och fixar och donar. Man blir extra kreativ då.

Idag gjorde jag något som länge behövts men inte blivit av. Jag gjorde rent min platt-tång.

Ni vet, det där nödvändiga verktyget som alla svenska kvinnor med tunna, raka hårstrån bara MÅSTE ha för att kunna visa sig ute. Man kan göra frisyren alldeles rak och platt om man vill, men också lyfta in volym och böja till små busiga vinklar på topparna - vilket är nödvändigt om min aktuella frisyr ska funka, enligt min frisör-Lisa.

I alla fall. Efter ett antal års användning blir det en beläggning på själva "plattorna" som man kniper ihop runt hårslingorna (eller -striporna, kanske man skulle säga). Det är väl själva håret som bränns lite och så har man ju alltid lite "produkter" av olika slag för att skydda det från total utslitning.

För att ta bort denna beläggning använder man enklast samma medel som man använder till att rengöra spishällen av glaskeramik. Det är ett milt slipmedel men väldigt effektivt. Man kombinerar det med lite vatten förstås, men självklart doppar man inte ner hela tången i diskhon utan tar det försiktigt med trasa. Jag tog dessutom en vit skursvamp och gjorde rent utsidan på tången med diskmedel - inte hela handtaget alltså utan bara själva tången. Den blev som ny!

Men jätteförsiktigt med vatten! Jag torkade den så mycket det gick och låter den nu hänga och torka nästan ett dygn innan jag ska använda den igen. Man måste ha respekt för vatten och elektricitet.

Inga kommentarer: