06 mars 2013

Aj.

Idag har jag varit på mammografi.

Här i Västra Götalandsregionen blir man kallad var 21-a månad. Första gången när man har uppnått en mogen ålder och sista gången när det börjar kvitta vad man dör av.

Det är inte så behagligt precis.

Först ska man ta sig till det stora Sjukhuset, parkera bilen på den ombyggda parkeringen och lura ur automaten en parkeringsbiljett - för 2 kr! Då får man stå där i två timmar om man vill, men det vill man i regel inte.

Sedan ska man ta sig igenom hela den stora entréhallen, en bra bit in på Blå gatan, ta hissen ner och så typ 25 meter genom sjukhuskatakomberna innan man är där.

De som jobbar med mammografi är oftast snälla, men de har starka nypor. Och så gör maskinen resten. Så behöver vi inte säga mer om det. Fyra exponeringar på sju minuter, så är det klart. Man är lite öm. Och så får man besked per brev efter ett par veckor.

Det är en stor förmån att få göra den här undersökningen. Jag skulle nog inte ha sådan koll själv. Jag känner flera som upptäckt och fått behandling mot bröstcancer i tid, innan det blev för stort och spritt. De flesta av dem är friska nu.

Inga kommentarer: