11 januari 2007

Rymdåldern är här

När jag var liten var 2000-talet lika med en "spejsad" värld à la familjen Jetson.

Ni som är för unga för att känna till familjen Jetson kan behöva en förklaring här: Detta var en tecknad science fiction-familj som tog sig fram med små raketer på fötterna och hade en robot som hembiträde - ja, ni fattar. Serien/filmerna skapades av Hanna-Barbera i början av 60-talet när allt utvecklades bokstavligen i raketfart och ingenting var omöjligt eller farligt.

Till detta scenario hörde förstås även maten och det är dit jag vill komma. Man tänkte sig en fullvärdig måltid i form av en tablett eller en "shot" - och nu är vi där!

Häromdagen damp det ner ett erbjudande från den lokala Ica-handlaren. Alldeles gratis skulle man få pröva Knorrs nya produkt "Vie" (=liv på franska). Tre stycken "shots" à 1 dl, vardera inrymde enligt utsago 200 gram av "det goda från grönsaker och frukt". Givetvis utnyttjade jag detta erbjudande och bar hem dessa tillsammans med 3 kg potatis och 2 liter mjölk.
Den sort jag tog innehöll äpple, jordgubbar och - morot, kanske en lite udda kombination, men säkert väldigt nyttig. M, T och jag svepte varsin, slurp så var de slut. Jaha. Kvar var tre små plastburkar som inte ens hade lock, så man kunde återanvända dem. Och så värst mycket nyttigare kände vi oss inte. Inget tuggmotstånd. Ingen mättnadskänsla. Sanningen att säga så smakade det inte så mycket heller. Men huvudanledningen till att jag inte kommer att köpa dem i fortsättningen är ändå priset: 23:- på extrapris för motsvarande 6 hg frukt/grönsaker! Just nu kostar de svenska morötterna 2:-/kg på Willys...

Visst är det bra att nya produkter utvecklas - med tanke på anorexi-, cancer- eller andra patienter som har svårt att få i sig livsviktiga vitaminer och fibrer. I vissa särskilt ömmande fall behövs denna "barnmat för vuxna". Även Christer Fuglesang och hans exklusiva stjärngosse-kollegor har säkert mer nytta av den här sortens mat än farmors söndagsstek med potatis och sås. Men frågan är om det är vettigt att sälja detta i vanliga livsmedelsaffärer, så att vi tillvänjs vid att allt är färdigtuggat och snabbätet. Det marknadsförs ju som en produkt för den moderna, trendiga människan, och vem vill inte vara modern och trendig?
Mat är så mycket mer än bara näring - det är en sensorisk upplevelse av doft, färg, smak, konsistens och utseende också. Det behöver vi lära våra barn. Och för ett hållbart samhälle i längden, satsa på närproducerade grönsaker, frukt och annat (när det finns) i så ursprunglig form som möjligt, plus undvika icke komposterbara förpackningar.

Jag säger som Lena Nyman: Totte ska ha en BANAN! (Eller ännu hellre apelsiner och clementiner från Spanien, äpplen från Sverige och päron från Holland)

Inga kommentarer: