14 januari 2007

Dramatisk jubileums-blogg

Idag är det exakt ett år sedan jag skapade denna blogg, och samtidigt är detta inlägg nummer 100. Läge för fanfar och fyrverkeri, alltså. Men det blev mer drama än så.

Det har varit en riktig slappar-dag idag. Eftersom vädret varit så dåligt - storm, regn och stundtals hagel på tvären - har det absolut inte varit inbjudande att gå den där långa promenaden som man alltid tänker ta på söndagseftermiddagen. Så när vi hade ätit middag och satt på diskmaskinen gav vi upp och slängde oss i soffan med en DVD. Då och då tittade vi ut och förfasade oss över vädrets makter, och spanade särskilt in ett jätteträd på andra sidan ån som står lite för sig själv. Dess lårtjocka grenar böjde sig stundtals 45 grader över gatan, och vi undrade så smått hur länge det skulle gå.

Strax före kl 18 släpade jag mig ur soffan för att besöka toaletten. Råkade titta ut genom sovrumsfönstret och - hoppsan! En stor björk har tröttnat på att stå på den sanka marken alldeles vid Hjoån och helt sonika lutat sig mot vårt grannhus! M sprang ner och möter grannen som bor innanför björken. Han sa att det hade hänt för en minut sedan, och att den hade kommit så sakta och mjukt och bara lagt sig mot vindskivan och balkongräcket. De satt i rummet innanför och såg den falla.

Stort pådrag med räddningstjänst och allt. Tre fordon med sky-lift och motorsåg och säkert ett dussin käcka gossar i orange overaller.

För att göra en lång historia kort hade de på knappt 1½ timme dragit ner trädet och placerat det åt andra hållet, över ån ut på gräset vid strömparterren, utan skador på vare sig människor eller material. Slutet gott, allting gott!Fast sonen T är "inblåst" kvar i Göteborgsområdet och dottern F befinner sig i stormens öga precis nu. Ja, jag har ringt och sagt åt henne att inte på några villkor gå ut! De sitter och avslutar sin uppsats, och har varken sett eller hört nyheter på flera dagar. Stanna inne, det säger jag! Ring skolan och säg till dem att skjuta upp inlämningen en dag om det fortfarande blåser 30 m/sek i morgon! Det räcker med två döda av nerblåsta grenar eller annan bråte.

Inga kommentarer: