07 mars 2009

Med öronen fulla av storbandsmusik

Så var man hemma igen efter en tripp till Skövde och konsert med Nya Stadens Storband från Lidköping och den alltid lika klurige och glädjespridande Ingemar Olsson från Örebro.

Jag har hört båda förut, men inte tillsammans. Lite udda kändes det att höra Ingemars lite "proggiga" visor med storband, och en rocklåt t o m omarrangerad till swing... Men inte helt fel. Och texterna bär till alla slags musik, skulle jag tro. Och de bär till och med utan musik.

Det var några år sedan jag träffade Ingemar senast och faktiskt hade glädjen att få sjunga tillsammans med honom. Ja, det var "några till" där, eftersom det var arrangerat som en kördag, men lite duett blev det faktiskt. Det är kul att ha gjort... Han är ju lite "ikon" i den musikaliska miljö där jag är fostrad. Han var en av dem som gick i "bräschen" och gjorde popmusik med budskap som man kunde gå och tugga länge på, och var igång redan vid skiftet mellan 60- och 70-tal. Typ när jag gick på mellanstadiet!

Han har skrivit några av mina favoritsånger också. I kväll hade han valt att sjunga två av dem. Jag vill dela med mig av en liten bit av varje, om det är så att du som läser inte har upptäckt denne "singer/songwriter" än. Först "Verkligheten är större" - en sång om att det trots allt vi hittar på ändå finns fler och större möjligheter än vi anar. Några rader i texten lyder:

Jag vill jobba hårt, och betyda nå't, i ett större sammanhang
Där fler än jag själv kan få glädje av allt som jag vill och kan.
Verkligheten är större, högre, djupare, mycket mycket mera än så -
den är större, högre djupare, mycket mycket mera än jag kan förstå...

En affirmation och pep-talk som är nog så bra när man för jag vet inte vilken gång i ordningen får beskedet "Tack men nej tack" från den som man trodde skulle bli den nye arbetsgivaren, och inspirerart att söka nya jobb. Och nya jobb. Det finns något åt mig, fast jag förstår inte vad...!

Den andra heter "Hoppet som bär mej". I kväll berättade han att det tog ungefär ett år att skriva den - en i och för sig ganska enkel sång, men innehållande en djup insikt om vad som är viktigt i livet. Andra versen i den lyder:

Vissa människor kan göra mycket
andra bara finns
Vissa lyckas i sitt eget tycke
vem är störst och minst
Kanske allting som sker av kärlek har ett värde som varar
medan allt annat ytligt, märkvärdigt bleknar bort
Ingen mänska har levat förgäves
som i kärlek har gjort vad som krävdes
Det är hoppet som bär mej....

Det finns massor av andra bra låtar som också skulle kunna nämnas, men sök rätt på någon inspelning och lyssna själv! Hitta en favorit för varje tillfälle i livet.

Hoppas att både storbandet och Ingemar håller på och gör sina grejor i många år till! Det behövs mycket glädje och musik i den här världen.

1 kommentar:

Anonym sa...

Kul att du gillade konserten Hoppet som bär mig 6 Lean on me var arrade av mig, gitarristen J Flinck, Att jobba med Ingemar har vi gjort förr, det är alltid inspirerande och roligt, han visar vägen på sitt sätt att man kan fortsätta vara ung och nyfiken i själen trots att man blivit till åren.