26 september 2006

Plommon

är bara så himla gott! Något av det godaste som finns. Titta på bilden och känn hur det vattnas i munnen. Just sådana Victoria-plommon ska det vara, plockade från trädet hos en god (och generös) vän.



Kanske är det för att den här smaken inte går att återskapa på samma sätt som citron eller jordgubbssmak. Vem har sett godis med plommonsmak? Den finns helt enkelt bara under några höstveckor varje år. Missar man plommonsäsongen får man vänta till nästa år.

Försöker man frysa in eller koka plommon får man visserligen en god fruktkonserv, men smaken av färska plommon är det inte. Den vill inte låta sig sparas.

Passa på och ät svensk frukt nu medan den finns! Om en vecka är plommonsäsongen över. Men äpplen och päron finns det fortfarande i några veckor. I år lär de vara extra rika på c-vitamin och anti-oxidanter. Men framför allt är de närproducerade, goda och i de flesta fall billiga eller gratis eftersom det finns ett överflöd just i år.

I morgon skall jag till en annan god och generös vän och plocka päron...

Inga kommentarer: