18 juni 2009

Ketchup än en gång

Jag har varit urdålig på att blogga de sista veckorna, vilket jag skall försöka ta igen nu.

Tiden har nämligen gått åt till en massa bestyr IRL. Förra helgen hade vi ju student här i huset. Från början hade vi tänkt vara hos dottern R, eftersom sonen T ville fira sin examen utomhus i en trädgård, men eftersom väderleksrapporten förutspådde regn fick vi tänka om och vara här hemma i stället. Fördelen med det var att både dottern R och vi fick städat ordentligt i trädgård resp hem. Men det flöt på bra här också efter noggranna förberedelser, med drygt 35 gäster som fick rökt Vätterlax, kycklingfiléer, potatissallad av färskpotatis med vinaigrette och sockerärtor, grönsallad, fruktfat med melon och päron samt en tårtbuffé med jordgubbstårta, chokladtårta och rabarberparfait.

Det innebar också att dottern F kom hem från Stockholm och hade med sig en av de vintage-klänningar som hon köpt eftersom den hade "potential". Så när studentfesten var avklarad, med som vanligt alldeles för mycket mat när jag gör iordning till "Öppet hus", var det dags för nästa huvudbry. Hur skulle nu denna klänning förvandlas utan att man gjorde sönder för mycket av det gamla tyget - det var ju närmast hopplöst att börja jaga nytt tyg till överdelen, som matchade den is-mint-gröna kjolen. Dessutom skulle den läggas upp, och var och en som gett sig på att lägga upp en cirkelskuren kjol vet vad det vill säga. Det var handsömnad som gällde, små stygn. Tre lager: Hel cirkelskuren taft, halvcirkelskuren kjol i undertyg och så en underkjol i våder med en kraftigt rynkad hård tyll på, som skall hålla ut hela härligheten... Det bortklippta tyget räckte väl till den nya överdelen och det fungerade efter en del tankemöda att få ut delarna någorlunda trådrakt. I går onsdag blev den färdig och tvättad, så nu skall den bara strykas och stärkas.

Klänning med potential - före
("efter"-bild kommer senare eftersom det är lite hemligt än så länge)

Söndagsmiddagen åt vi på restaurang Strand här i Hjo, där mamma och syrran bjöd hela familjen. Klockan 12 var vi på plats och åt en "sommarbuffé" - som var helt OK, men jag såg ingen större skillnad på den och deras "vinterbuffé"... Men god och rejäl mat, utan krusiduller. Det gick att sitta ute och dricka kaffet efter i alla fall, det var skönt i solen. Och lilla I skulle med bussen hem vid 14 så det blev alldeles lagom.


På söndagseftermiddagen vid 14.30 skulle sonen T iväg till studentbal och ha skjuts till Grevbäck några km norr om sta'n, där hans "dam" för balkvällen bor. Därifrån fick de sedan skjuts till balen i Skövde i en tjusig tomatröd "veteranbil" från 60-talet. Eftersom de dessutom ville ha fotografering så blev det jag som ställde upp på detta också förstås. Så efter diverse pyssel med att få på honom smoking med alla tillbehör, inklusive ett par likadana, hela, svarta strumpor och struken näsduk i fickan, kom vi iväg och fick denna leverans avklarad. Kl 02.30 fick jag äran att hämta ett lass trötta ungdomar i Skövde. Jag löste det genom att lägga mig tidigt och ställa klockan...

När sonen lämnats av i Grevbäck var det lagom att byta om och gå till Hjo kyrka där gospelkören jag är med i hade sommarkonsert, med övning 1½ timme före. Jodå, det gick bra alltihop och jag stod på benen och sjöng hela konserten. Fick bara ett mindre hostanfall. Vi fick stående ovationer och efteråt hördes mycket uppskattning från publiken. Så det var roligt.

Direkt efter konserten var kören inbjuden till en av medlemmarna för att grilla lite och fira sommaravslutning, men vid det laget hade den smygande huvudvärken gjort sig omöjlig att ignorera, så det hoppade jag faktiskt över. Gick hem i stället och sträckte ut min trötta rygg på soffan en liten stund, tänkte jag. M hade åkt iväg för att skjutsa dottern F till Stockholmståget vid det laget. Jag vaknade en halvtimme senare när han kom hem, med ännu mer huvudvärk, och mådde riktigt illa. Men jag hasade mig upp och åt lite och drack några glas vatten, vilket lungade magen en del. Sedan satt jag vid TV'n en liten stund och gick som sagt och lade mig tidigt för att orka upp och skjutsa missinassen, som jag hade lovat. M skulle ju upp och jobba dagen efter så det var inget alternativ att köra upp honom då. Men det gick bra, vid det laget hade huvudvärken givit med sig och jag var riktigt pigg.

På måndagen gick ansökningstiden ut till ett jobb jag sökt - ja, till flera jobb, men det här var ett sådant där jobb som var speciellt eftertraktat. Jag kollade in på hemsidan och såg att 105 pers hade sökt, och modet sjönk, men jag kunde inte låta bli att fortsätta hoppas. Så där kom spänningshuvudvärken tillbaka när man gick där och försökte låta bli att tänka, medan jag sydde klänning och gjorde lite annat fix och jox.

I går morse fick jag besked om att jag inte gått vidare i urvalet till det jobbet. OK, bra att få reda på det så fort, men man blir ju ledsen ändå. När jag hade fått färdigt den där klänningen ringde jag upp ett par andra arbetsgivare och satte mig och gick igenom platsannonser som samlats på hög under den senaste veckan och gjorde en lista på vilka jag skall försöka med nu. Visserligen har jag ytterligare ett antal ute som jag inte fått svar på än men jag fiskar med långrev. Det är både fördelar och nackdelar med att skicka in ansökningar per mail, det går fortare och billigare men det medför också att det är minst 100 sökande på varje tjänst, varav många inte är ett dugg kvalificerade. Arbetsförmedlingen kräver ju att de som får A-kassa söker ett visst antal tjänster för att de skall få behålla den, och när det inte finns tjänster inom deras kompetens söker de verkligen allt. Med trål. Vilket är en nackdel för arbetsgivaren förstås, som för att spara tid tar första bästa kontakt de har, eller går högst schablonartat efter kvalifikationer och arbetslivserfarenhet - vilket inte gynnar mig...

Jahapp. Så nu skall jag sy ihop min egen finklänning av siden och taft, som blir något alldeles extra. Det kommer att gå av bara farten och nästan inte kräva någon tankemöda alls! Och skriva ansökningar. Och göra bildbehandling på alla fina foton jag har tagit på studenten. Och skriva en bokrecension på pocketbloggen.

2 kommentarer:

Maria sa...

Tack för jättegod mat på studentmottagningen!!

Eva Kihlström sa...

Roligt att det smakade!