23 april 2009

Pigmentförändringar

För några år sedan, närmare bestämt 5, tog jag bort ett födelsemärke på underbenet. Efter analys visade det sig att det innehöll ett förstadium till malignt melanom, så de skar bort lite till, och förmanade mig att a) absolut inte sola mera i hela mitt liv och b) komma in till hudspecialisten en gång/år och kolla så jag inte hade fått några nya märken eller att de gamla hade ändrat på sig.

Efter ett år och två år fick jag kallelse, då hade det inte hänt något. Sedan gick tiden och jag började undra. Ringde till vårdcentralen här och frågade, och de hänvisade direkt till hud på sjukhuset. Så det blev att passa telefontider och knappmeddelanden (har förresten just läst Bodil Malmstens kluriga "För röstmeddelande, tryck stjärna". Läs den!). Slutligen fick jag en kallelse till idag på morgonen. Jag hade faktiskt upptäckt en ny ljusbrun fläck på örats kant, men om den var farlig kan ju inte jag se.

Så fick jag veta att jag inte behöver åka in och kolla om det inte är så att jag känner mig orolig eller har upptäckt något med "egenkontroll" som det heter. Nähä, det var ju bra. Och det jag hade upptäckt på kanten av örat var inget födelsemärke utan - en "åldersvårta"... har aldrig hört talas om det, doktorn kunde väl åtminstone sagt det på latin så det hade varit något att blogga om!

Hur som helst så tyckte hon väl lite synd om mig, för hon sa att "den kan jag nog skrapa bort, ska du se!" Och gjorde så, samt frös lite på den, som man gör med fotvårtor, så skall den vara borta i alla fall ett tag. Det gjorde inte ens ont!

Känner mig lite plastikopererad idag. Fast troligen kommer ingen att se något, eftersom håret döljer det hela. Men jag själv vet ju hur mycket snyggare jag har blivit!

Och jag tänker nog fortsätta sola lite lagom i alla fall. I smyg.

1 kommentar:

Maria sa...

"verruca senilis" kanske?