01 september 2008

Ingen barnfamilj längre!

Idag slogs sista spiken i kistan. Nu kan vi absolut inte kalla oss barnfamilj längre. Vilken definition man än väljer att använda.

Yngste sonen blir myndig idag. Och tror därmed att han får göra vad han vill. Jaja. Vi kan väl börja med att registrera hans mobiltelefon så att han finns på eniro i eget namn ...

Så länge han bor kvar hemma så har han åtminstone vissa förpliktelser kan jag nog tycka. Och kanske blir det lättare när han passerat den här "magiska" gränsen. Bara för att man FÅR göra en massa saker på egen hand, så är det ju inte säkert att man VILL.

I eftermiddag äter han i alla fall för första gången födelsedagstårta som någon annan än jag har bakat. Bara för att markera.  

Men jag har också bakat. Trots att jag håller på med min "nästan GI"-diet ... 

Jag hittade det här receptet i en bok av Montignac:

400 g mörk choklad, minst 70%

300 g smör

5-7 cl konjak eller valfri essens

7 ägg (ja, sju!)

rivet skal av 1 apelsin (kan uteslutas)

4 tsk pulverkaffe

5 msk mjöl (ja, matskedar!)

Sätt ugnen på 150 grader. Smält smör och choklad i en kastrull i vattenbad. Rör ut snabbkaffet i en halv kopp hett vatten och tillsätt det och konjak. Rör om så att dennasmet blir slät och krämig. Vispa äggen i en annan bunke och tillsätt mjälet lite i taget så att det inte blir klumpar. Riv apelsinskalet och tillsätt hälften av det i kastrullen. Häll den något avsvalnade smör/chokladsmeten i äggsmeten under vispning och blanda väl. Häll smeten i formen (en stor eller två mindre) klädd med bakplåtspapper. Pudra över med resten av apelsinskalet och grädda kakan i ca 35 minuter. 

Låt kakan kallna helt i rumstemperatur. Skär centimetertjocka skivor som läggs på assietter och serveras med ett par matskedar vaniljsås (hemgjord med sötningsmedel) eller vispad grädde utan socker. Om kakan förvaras i kyl skall den tas ut minst 4 timmar innan den skall serveras, så att den får tillbaka sin släta och krämiga konsistens.

Jag gräddade kakan i två raka brödformar på 1½ liter, de blev ungefär 3/4-fyllda. Jag tänker skära upp dem när de svalnat och frysa in det som eventuellt blir över idag (det borde bara gå åt tre skivor, men vad vet man?) på en bricka så att man kan stoppa dem i plastpåse och plocka fram det som går åt efter hand sedan. Man måste väl lägga dem i rumstemperatur ca 6 timmar innan de skall ätas om de skall få rätt konsistens, kan jag tro, om de har varit frysta. Så det kan inte bli tal om någon impulsätning! 

Inga kommentarer: