03 juni 2008

Det dagliga brödet

När man nu mot sin vilja är "lös och ledig" igen kanske man kan tänka sig att baka lite. Det här är ett av mina absoluta favoritbröd. Jag trodde att jag redan hade lagt ut det på min blogg, vilket jag inte hade, men här kommer det nu.

Det går förstås utmärkt att dubbla receptet och göra tre lite större eller fyra limpor i stället. Det går också bra att byta någon ingrediens mot någon likvärdig, t ex lättmjölk i stället för fil, valnötter i stället för solrosfrön, grovt rågmjöl+1/3 vetemjöl i stället för grahamsmjöl. Och tillsätta lite kryddor om man gillar det.

"Enklaste fullkornsbrödet"
1 liter ljummen lättfil
50 gr jäst
2 dl linfrön
3 dl rostade solrosfrön
13½ dl (850 gr) grahamsmjöl

Blanda allt och låt jäsa i 30 minuter i bunken. Smörj två 1½-liters formar (lägg dessutom gärna bakpapper i botten så är det lättare att få ur bröden sedan), fördela degen i formarna och sätt in i kall ugn. Sätt ugnen på 200 grader. Grädda i 1 timme, täck med folie och fortsätt grädda i ytterligare 45 minuter.

Låt gärna vila i några timmar eller till nästa dag innan limporna skärs upp.

Gott!

Inga kommentarer: