10 januari 2008

Det är så mycket som jag inte förstår

En liten sak är varför jag inte kan sova. Särskilt sådana här nätter.

När jag lägger mig och är så trött så ögonen går i kors och det kliar under huden på hela kroppen - jodå, jag somnar, men sedan vaknar jag vid halv 3. Det är ju inte jag, utan M, som skall gå upp kl 04 och åka iväg, dumma, dumma huvud, fatta det! Och jag är alldeles för trött för att gå upp eller ens läsa i vargtimmen, men för pigg för att somna om. Så där ligger man vaken och ältar allt som är dumt i världen, tills klockan är typ 6 och man somnar om som en stock.

Ska man lite senare upp och passa en tid (för en gångs skull) har man all möda i världen att få ur gruset ur ögonen. Jag känner mig som Kalle Anka på julafton - inte när han plåtar fåglar (det kanske jag gör andra gånger) men när han sitter i Musse Piggs husvagn och just blivit smälld under fötterna med täcket. Får lätt panik när jag tänker på att ett fast arbete kommer att innebära att komma upp i tid VARJE morgon . . . men å andra sidan innebär en fast rutin en bättre rytm för kroppen också, inbillar jag mig.

Ibland, om man har tur, kan man gå hem igen när man uträttat det man ska, och se till att komma i säng och sova ett par timmar till. Samtidigt är det ju viktigt att vara ute minst en halvtimme om dagen när det är som ljusast, för att producera rätt hormon för att man skall kunna sova. Och när det är ljust så kort stund som nu, så får man sannerligen passa på!

Fast det finns så mycket som jag inte förstår så tror jag att jag har förstått en sak i alla fall. Jag, och alla andra informationsmottagare här i västvärlden, vet alldeles för mycket för att det skall vara nyttigt för oss. Vi skulle säkert sova bättre om vi inte visste om svält, självmordsbombare, klimathot och övergrepp mot barn. Och om vi slapp kunskapen om dagsljusets inverkan på sömncykeln. Ibland vill jag likt de tre berömda aporna hålla för både ögon och öron, och även för munnen - slippa ha en åsikt och yttra mig om allt möjligt.

Kanske sover man bättre av att gå på Filmstudion och kura ihop i mörkret och se en bra film, som någon har valt ut åt mig. "Little miss Sunshine", t ex. Jag tror sannerligen att jag skall pröva.

För det fasta jobbet med rutiner och rytm, som jag verkligen ligger i startblocken för, det lär nog dröja - åtminstone någon vecka till, som det verkar.

Inga kommentarer: