19 februari 2007

Stockholm ligger kvar!

men det är hemskt mycket ogästvänligare i snömos och snålblåst än en julikväll med glass i nybakt våffla på ett utecafé! Trots försök att skapa VM-stämning med storbilds-TV, uteserveringar och partytält i Kungsan.

Skall man hålla ihop ett sällskap som stundtals består av fem personer är det gåsmarsch som gäller, och alla försök till samtal medan man går är dödfödda. Orden blåser bort och man blir omkullsprungen. Korsa gator är ganska livsfarligt, eftersom alla har sitt eget sätt att tolka fotgängarnas företrädesrätt. Säkrast att satsa på den hederliga gröna gubben. Och reflex.

Skönt är det i dubbel bemärkelse att vara tidigt ute, komma in bland publiken på Moderna Muséet och gå runt och inspireras av Rauchenbergs alla knashäftiga konstverk. En man av mitt sinne! Man tar det man har; en slips, en kvast, ett paraply, en bit av ett par byxor, ett foto av mamma och varför inte en uppstoppad get? Sedan sätter man ihop det till någonting absolut "breathtaking". Listan på material/teknik i hans verk är oftast längre än konstverkets titel. Vem bestämmer vad som är konst? Huvudsaken är att hjärnan blir stimulerad.

Bio: "The Queen" är något överreklamerad, tycker jag. Visserligen utmärkt skådespel, men den handlar mer om prins Charles förhållande till Tony Blair, eller "En vecka som förändrade imperiet" kanske. Lite övertydliga kulturmarkeringar mellan det stiffa slottet Balmoral och familjen Blairs stekta fiskpinnar framför TV.

Kvällspromenad: Fönstershopping längs nästan hela Götgatan med alla mystiska hantverks- och designaffärer och högaktningsfullt strunta i Melodifestivalen! Ändå kom vi "hem" så vi hann se de sista avgörande minuterna - men den avgörande skillnaden mellan låtarna uppfattade inte jag... Byt namn till mediafestivalen! Men Kristian Luuk REGERAR fortfarande.

Söndagsförmiddag - grundligt guidad tur på Nationalmuseum av sonen T. "-Jag måste nästan skriva upp vad det är jag har sett nu..." Stig Lindberg var tydligen också en fascinerande renässansperson. Även om hans oljemålningar inte hörde till världsklassen - man kan ju inte vara bäst på allt! Det räcker med porslin, barnboksillustrationer, tygtryck, toalettstolar mm. Allt riktigt "Stig-Helmerskt" och inne-retro.

Och så hem tryggt inpackad i baksätet på en bil av traditionstyngt tyskt märke. Alldeles rutig i huvudet. Dags att ladda för en ny vecka med nya överraskningar!

Inga kommentarer: