26 februari 2007

Dags för årets bokfrossa

eller är det bok-chock, bok-kränkning eller något annat ord som det gått inflation i?

Trots att det finns en hel del bra böcker på årets bokrea, en del är t ex listade här, så är bokrean inte vad den varit. Eller vad den borde vara.

Bokhandlarna måste nämligen städa ur sina hyllor och lager, med produkter som inte säljer så bra, och skicka tillbaka dessa till förlagen, för att i stället ta emot leveranser av böcker som förlagen har bestämt skall vara med på "rean". Inte sällan är det specialupplagor som trycks i mängder i ett billigare utförande som är med i de standardiserade katalogerna.

I dessa tider när man kan sitta hemma i värmen och göra sin beställning hos någon av världens alla bokhandlar-sajter, samma titlar för samma rea-pris, så finns det snart ingen anledning att ställa sig och köa mitt i natten hos de fysiska bokhandlar som gör detta till ett jippo. Det skall vara för att det är just ett jippo i så fall. Om man är lagd åt det hållet.

Jag tror att bokhandlandet skulle få ett uppsving om varje handlare fick lov att ha ett något mera profilerat utbud, åtminstone vid sidan om de förtryckta katalogernas sortiment. Det finns t ex många böcker om min egen stad, Hjo, som kunde säljas till ett lägre pris ett par veckor om året, eller kanske säljas ut till förmån för nya böcker. Det skulle kanske också stimulera nya lokala författarförmågor att börja skriva böcker.

Inga kommentarer: