30 april 2016

Om nässlor. Del 61/100

Ja, gårdagens inlägg handlade också om kvällsmaten men idag får det jämna ut sig lite.

Dagens måltid var nämligen nästan gratis. Huvudingrediensen var självplockade nässlor från ett litet bestånd som jag sparar alldeles utanför stugtomten. Dit når varken avgaser eller kissande husdjur, vad som faller ner uppifrån är dock osäkert men förmodligen samma som faller över all gröda som vi äter.

Det kunde varit lite mer nässlor i soppan, men den var helt OK.

Nu blir det valborgsfirande hemma i soffan efter kroppsarbete, varm dusch och värktablett.

29 april 2016

Om räkor. Del 60/100

Ikväll slog vi på stort och köpte räkor till kvällen.

Färska räkor för 300:- kilot i stället för lösfrysta för 99:-. Det är en himmelsvid skillnad.

Och det räcker med ett par hekto i stället för ett halvkilo eller så.

Gott.

28 april 2016

Om kreativitet. Del 59/100

Ibland går den inte att hejda. Ibland är det av nödtvång, till exempel när man inte har råd att skaffa en neonskyltar.

Allt för att synas! Syns man inte så finns man inte.

Gissa var detta skall placeras! Det är ingen tröja. Fortsättning följer.

27 april 2016

Om våren igen. Del 58/100

Här i lilla Hjo har vi liksom i Kungsträdgården några vackra, centralt placerade prydnadskörsbärsträd. Dock en annan, senare sort.

Eftersom det har varit lite kallare igen de senaste dagarna har blomningen hejdats något. Men nu börjar de svällande knopparna spricka ut.

Jag går eller cyklar upp till torget varje dag nu, för att inte missa det här vackra. Tyvärr vissnar blommorna efter bara några dagar om det är normal vårvärme. Så det gäller att passa på dem!

Ikväll hade några av grenarna i alla fall slagit ut. Kanske kommer resten till helgen - de har lovat mera värme till dess.

26 april 2016

Om Facebook. Del 57/100

Jaa, Facebook är en fascinerande uppfinning i alla fall.

För ett par år sedan började de ju ha en tjänst där man kunde få se allt som har hänt detta datum sedan man gick med i fejjan, år för år. Tydligen kom de på att alla minnen kanske inte är jättetrevliga, för idag såg jag ett meddelande som löd så här:

Vill du styra vilka minnen du ser?
Det kan finnas vissa minnen som du inte vill se igen, så vi har skapat nya inställningar så att du kan filtrera bort vissa datum och personer från de inlägg som vi visar dig för Den här dagen.
– Facebook-teamet
 
Nu ska man alltså komma ihåg vad man har lagt upp på fejjan under 8 års tid (som jag har varit med) och dessutom komma ihåg vilka händelser och personer man eventuellt inte vill bli påmind om. Och fylla i dem i en särskild inställning.
 
Nää tack, Facebook, jag lägger ner... Frågan är hur många fler grejer de kan hitta på innan jag ledsnar helt och kliver ur! 

(En lite lustig grej som jag upptäckt på Facebook de senaste dagarna är att just sista helgen i april har vi varit i Stockholm flera gånger! Helt oplanerat.)

25 april 2016

Om ljuset. Del 56/100

För varje vecka som går när jag jobbar kväll blir det allt ljusare. Ikväll kom jag iväg från jobbet lite senare än vanligt, så då hann det bli helt mörkt innan jag kom hem. Men halva vägen klarade jag mig på halvljuset.

Jag tror inte att jag skulle kunna bo i en annan världsdel där det är samma väder och samma längd på dag och natt året runt. Samma blommor och samma träd med samma blad som byts ut successivt, inte drastiskt och alla på en gång som här.

Och tänk när alla bönder sår samtidigt. Det nyss plöjda landskapet blir med ens välkammat och väldigt prydligt. Sedan, den där skira grönskan som kommer upp efter vårregnen. 

Nej, hur jobbigt det än är i oktober-november - jag vill faktiskt inte byta!

Om sovmorgon. Del 55/100

Det finns måndagar när jag är väldigt tacksam före att jag jobbar kväll på måndagar. Det vill säga, att jag därmed börjar jobba senare på förmiddagen.

Jag kan visserligen tänka att jag ska gå upp SENAST halv 8 och göra det och det, och kanske även det före jobbet. Men det är så skönt att ligga och snooza lite... Och så går det en timme.

I morse hann jag i alla fall tvätta en maskin och göra lite ärenden på internet innan det var dags att ge sig av.

I morgon har jag fått några extra timmar vikariat. Då börjar jag kl 9, så då behöver jag komma upp i någorlunda rimlig tid. Det ska nog gå bra.

24 april 2016

Om aprilväder. Del 54/100

Idag har det varit äkta aprilväder. Snö, regn, sol och hagelskurar om vartannat.

Omväxling förnöjer.

22 april 2016

Om bil eller inte bil. Del 53/100

Vi är och hälsar på dottern F som numera bor i huvudstaden. När man bor här behöver man i regel inte ha bil sådär till vardags. Men när man någon gång har tillgång till bil så passar man gärna på att handla sådant som är svårt att dra hem på tunnelbanan.

Idag fick vi följaktligen vara behjälpliga med att dels ta med ett lass bättre begagnat, lastade ur detta och tog sedan en utflykt till IKEA och plantagen för inköp till odling på och möblering av balkong. Det ska även bli en pallkrage på gården är det tänkt.

Det blev lite trångt i Renaulten men det räckte med en resa!

21 april 2016

Om prinsar. Del 52/100

Tidevarv komma, tidevarv försvinna...

Idag offentliggjordes den nyfödde lillprinsens namn och titel. Alexander Erik Hubertus Bertil, hertig av Södermanland.

Några timmar senare utgick en bulletin om att artisten Prince, 57 år, avlidit i sun studio i hemmet. Orsak än så länge okänd. Ännu en samtida som går ur tiden i min egen generation.

20 april 2016

Om sysselsättning. Del 51/100

Jag har givit mig ledigt i några dagar för att hinna njuta lite av våren FÖRE hägg och syrén i år. Vid vår stuga i skogen är den absolut vackraste tiden precis nu, när fåglarna kommit igång och kvittra och innan det kommer alltför många insekter.

Så idag, när väderlekstjänsten lovat strålande solar över hela vår region, tog jag en tur ditupp.

Ja, det tog ju en stund att ta sig dit. Skulle ju ringa vården, tvätta en maskin, lämna in motorsågen och handla lite mat och sådär...

Dagens värv blev lite kratt av gammalt bôs från rabatter och flytt av perenner. Det är smart att dela och sprida gamla per en ner, så vet man att de trivs i klimatet och inte blir uppätna.

Vidare har jag fixat lite framför sovstugan. Jag påstår inte att jag har byggt en altan, men jag har lagt lite sten. Återvinner de fina kalkplattorna som låg i botten av dammen.

Nu säger de att det ska bli lika fint i morgon, så det blir nog en tripp då också. Det är så rogivande.

19 april 2016

Om säsonger. Del 50/100

Säsongerna byter fortare och fortare nu tycker jag.

Nu är säsongen för att hänga tvätt ute i full gång. Det gäller att passa på mellan skurarna, men ofta räcker det med ett par timmar för att få tvätten torr. Eller mindre om det blåser lite.

Den doften längtar jag efter hela vintern.

18 april 2016

Om grönska. Del 49/100

Just nu säger de på Vetenskapsradion att de som har mycket grönska nära sin bostad löper 30-40% mindre risk att dö av luftvägsrelaterade sjukdomar än genomsnittet. Om jag hann fatta rätt så gällde det dessutom kvinnor jämfört med medeltalet för kvinnor. 

Det låter ju betryggande för mig som bor på randen av ett naturreservat. Å andra sidan kan man aldrig veta vilken procent man tillhör, särskilt med tanke på min envisa hosta av typ sensorisk hyperreaktion....

17 april 2016

Om aprilväder. Del 48/100

Aprilväder, det är sådant som det är idag. Mulet, sol och regn om vartannat. Och kallt. Fattas bara lite "aprila-snö" som är "fåra-gö" enligt hävden.

Hur mycket än klimatet förändras så kommer vi säkert alltid att få dras med det.

Om smärta. Del 47/100

Ja, visst gör det ont när knoppar brister, skaldade Karin Boye.

Vad hon inte diktade om var hur ont det gör i kroppen när man beger sig ut i grönskan för att krafsa fram dessa knoppar. Att sätta igång och räfsa upp fjolårsgräs och gamla löv kräver en viss grundkondition som man uppenbarligen inte skaffar på cross-trainern. Detsamma gäller när man får för sig att såga upp vindfällen med motorsåg. Några få timmars kroppsarbete och så tre kvarts stillasittande i bilen - ont, det gör ont...

15 april 2016

Om sockar. Del 46/100

Varje gång jag tvättar så finns det 3279230  svarta sockar i den rena högen som ska vikas. Helst tillsammans med den sockan som den en gång köptes ihop med. Åtminstone i någorlunda samma färg och storlek.

Udda strumpor hamnar i en behållare i klädkammaren och sorteras ihop nån gång i kvartalet. Det brukar bli 3-4 par.

Sisyfosarbete 1a.

14 april 2016

Om flädersaft. Del 45/100

Flädersaft är något som måste finnas i varje välsorterad frys. Året om. 

Man plockar och fryser in blommorna i lagom portioner och sätter en dos om sådär sex liter outspädd saft. Som man fryser in i lagom flaskor, t ex sirapsdito.

Och så har man lite sommar i några veckor igen.

Idag blev det en ny omgång!

13 april 2016

Om outlet-butiker. Del 44/100

När vi var i Lidköping idag tog vi en liten tur in i den stora outlet-butiken som finns där en gång den ännu större porslinsfabriken fanns.

Numera är det ett "företagshotell". Och porslinet som säljs i butiken tillverkas inte här, och inte ens i Norden.

Det är lite sorgligt. Men ändå ett sätt att gå i takt med tiden. När det blir för dyrt att tillverka i Sverige så blir det lågprisländer.

Och det är inga "lågprisprodukter" precis, fast det är andrasortering. Men man tror att man har fyndat, eftersom det skiljer ca 20% på priset i "finbutiken".

12 april 2016

Om friskvård. Del 43/100


Idag har jag inte haft några tider att passa före körövningen på kvällen Dessutom var det ett strålande vårväder, så jag satsade friskt och gick en stavgång (pinnpromenad) på min tvåtimmarsrunda söderut. 

För er som känner till omgivningarna så innebär det söderut på gamla Fågelåsvägen, svänger höger vid Abrahamstorp, förbi "Mitt Broderi", över 195-an och upp mot hålan, förbi Ringaberget och tillbaka genom Borrbäcksområdet. Vet inte hur långt det kan vara men det bordet vara minst 1,5 mil.

Vädret var ju härligt som sagt, och jag hade en podd i ena örat och fågelsång i andra, men orken är inte vad den varit. Fortfarande nedsatt efter förra årets pärs skyller jag på. Jag fick faktiskt stanna till en liten stund vid ett par tillfällen och stålsätta mig för att fortsätta traska. När jag kom hem fick jag lägga mig en stund, och var rejält stel när av skulle upp igen. Bara att stretcha. Dåligt.

Jag föll i alla fall inte för frestelsen att göra som kvinnan på en altan vid en av villorna som jag passerade. Hon låg utsträckt i solstolen iförd BIKINI! Den 12/4! (Den första jag sett här i bygden i år!)

11 april 2016

Om monster i garderoben. Del 42/100

Under trappan i vårt gamla 1800-talshus, eller om nu bottenvåningen kanske till och med är 1700-tal, finns en garderob. Som i så många andra gamla hus. Denna garderob är ganska ruffig, säkert original från husets tillblivelse eller möjligen från när övre våningen byggdes, då.

När vi flyttade in bestämdes det omedelbart att detta skulle bli "centralförråd" för rengöringsmedel, toapapper, plastburkar, drickaflaskor, pappersnäsdukar mm. Och förvaringsplats för diverse som inte får plats någon annanstans. 

Idag skulle jag göra en raid och fylla på papper på några toaletter (det finns fyra). Det stod en halvfull säck av den lilla modellen, det var sju rullar kvar. Lagom, det ska ju finnas nån extra rulle på varje ställe när man fyller på.

När jag lyfte ut påsen i ljuset skymtade jag en svart skugga som rörde sig därinne. Iiih - en spindel stor som en krabba pilade kvickt in i någon av rullarna.

En gång i tiden hade jag något som liknade spindelskräck, men den fick jag snabbt komma över när jag bodde ensam i ett annat gammalt hus. Då kunde man ju inte bara springa ut och tjuta...! Nu för tiden är det reducerat till ett obehags-pirr när jag ser dem där de inte ska vara. I toapapperet till exempel.

Eller i popcornmaskinen, men det är en annan historia.

Jag ströp i alla fall ihop påsen om rullarna, spindeln och allt och gick ut med alltihopa på altanen. Där vände jag systematiskt uppochner på påsen och skakade varje rulle för sig tills jag försäkrat mig om att ingen spindel fanns kvar där. Sedan fyllde jag på rullarna på toaletterna. 

Vad den levde av där bland papperet begriper jag inte. Och hur många spindlar som finns kvar i garderoben, som är full av springor och prång, vill jag inte veta.

10 april 2016

Om aprilväder. Del 41/100

Det är lustigt det där med aprilväder. Vartenda år.

Lyssnar på väderleksrapporten och tror på vad de säger. Ändå blir det plötsliga omslag i vädret lite hur som helst.

Idag hade vi dock en sagolik tur med vädret. Strålande vackert hela dagen. En dag som vi sett fram emot så länge och planerat tillsammans med barnbarnet. Utflykt till tranorna och vidare. Inte lika kul om det haglar på tvären.

Och det blev en fin dag på alla vis. En dag att spara i minnet.

09 april 2016

Om vårblommor. Del 40/100

Det tycks ligga i någon sorts gener eller nåt. Släpp ut ett barn bland vilda blommor och omedelbart sätts plockandet igång. Det är ohejdbart.

08 april 2016

Om barnbarn. Del 39/100

I morgon skall barnbarnet S komma hit för att tillbringa hela dagen med mig. Sedan kommer M hem och S ska sova hos oss. Hennes föräldrar skall ut på egna äventyr och kommer hem framåt söndagskvällen. 

Man tycker det går fort när de egna barnen växer upp, men det är verkligen ingenting mot hur fort det går med barnbarn! Det är kanske det att man inte träffar dem varje dag, ändå tycker jag att vi träffas ganska mycket. Ofta 1-2 gånger i veckan, ibland mer. 

Det är en stor förmån att vi bor i samma stad, så man kan kila över lite när som helst. Det blir värre när de andra båda ska få sina barn - i Örebro och Stockholm. Kräver mer planering och mer tid vid de besök som blir. Å andra sidan finns det "tvärföräldrar" som väl får dra ett tyngre lass med vardagen. 

Ja, det får lösa sig.

Om träning. Del 38/100

Jag hade tänkt att ta en tripp med crosstrainern efter jobbet idag. Men så började jag städa i stället.

Efter tre timmar var jag slut och helt genomsvettig. Så det fick räcka med kroppsansträngning för idag.

06 april 2016

Om slappardagar. Del 37/100

Jag hade ju tänkt att jobba lite mer med mitt eget företag nu när jag återfått lite mer krafter efter förra årets bakslag med sjukdom. Tänkte ägna tisdagar och onsdagar åt det. Jag har gjort några mindre uppdrag men inte fått till riktigt flyt.

Och efter sådana dagar som igår blir jag helt utslagen. Tack och lov lyckades jag somna om i morse och sov hårt ett par timmar till när M hade åkt. 

Sedan tog jag en lång promenad med gångstavar (eller pinnpromenad, som sonen kallade det när jag började för typ 15 år sedan). Och sedan en cykeltur i blåst och regn hängande i luften. 

Mer då? Ja, jag bakade några nya smörgåsbröd, gjorde 6 matlådor och plockade ur och i diskmaskinen. Det var min onsdag...

05 april 2016

Om kärringaproblem. Del 36/100

Idag skulle jag ha gått på ett länge emotsett läkarbesök. Och så ringer en människa kl 8 och meddelar att det blir uppskjutet på obestämd tid eftersom läkaren blivit sjuk.

I går tillfrågades jag om jag kunde vikariera idag, och tackade nej pga att jag hade den där tiden. Surt. Man inrättar ju sitt liv.

Det handlar om att åtgärda ett mindre besvär som jag har kvar efter operationen förra våren (du som följer mig vet vad det handlade om, en traumatisk upplevelse följd av en stor infektion). Klart att jag egentligen inte vill in igen, men det är nog oundvikligt.

Jag hade hoppats kunna göra ingreppet inom några veckor, för att kunna komma tillbaka och jobba så alla får sina semestrar i sommar. Jag vill ju inte ställa till det för alla andra. Och i augusti är det ännu struligare.

Undrar om det beror på att det är ett kvinnobesvär, det här. Har de verkligen ingen backup??

04 april 2016

Om surdegar. Del 35/100

Har man inget för sig en måndagsmorgon så kan man alltid baka en surdegslimpa.

Fast man måste förstås veta om det några dagar i förväg.

Den här degen började jag med i onsdags.

Och inom parentes, aldrig i livet skulle jag sätta min surdeg på hotell. Jag lägger den i frysen så sover den så gott.

03 april 2016

Om födelsedagar. Del 34/100

I går kväll var vi på ett 80-årskalas. Nästan 50 personer i alla åldrar - några var vänner som hade hängt med sedan ungdomen, tre barn med respektive i medelåldern och sex barnbarn mellan 5 och 18. Och en del andra släktingar, dit vi fick räkna oss.

Jubilaren själv hade ingen aning om festen, de hade lyckats hålla det hemligt ända tills gästerna började dyka upp. Det tog ändå en stund innan han fattade att det faktiskt var fest och den var igång. De hade ju vridit och vänt på sanningen så han visste inte riktigt vad han skulle tro.

Det var en riktigt rolig fest. Sång och musik, lagom med tal och en del tillbakablickar på stadens historia, som han i hög grad är inblandad genom sitt yrke som byggnadsföretagare. Lite lagom många roliga  bilder från förr, och så förstås ett överdåd av god mat och dryck. Önskade att jag heder haft mer plats för dessertbuffén...

Tänk om man får bli 80 år. Och tänk att ha så många vänner kvar. Barn har jag ju lika många, men frågan är ju om de vill hitta på något att överraska mig med - om jag är i det skicket då, så att det är någon idé. Kanske har jag också några barnbarn som sjunger lika fint för mig som de gjorde går.

Önska kan man ju alltid, men jag tar inget för givet.

Om vårens frammarsch. Del 33/100

Vi var uppe vid stugan och kollade läget. Sedan förra veckan hade massor hänt. All snö borta, och många fler blommor hade krupit fram. Det var ganska varmt i luften även om solen inte sken så värst övertygande.

Det är så många projekt man vill ta tag i. Hugga ved, kratta bort allt visset, ta bort ogräs, lägga färdigt altanen vid sovstugan, bygga staket, bygga gunga, röjsåga...

Får se vad som blir gjort i sommar. Det ska bli sommar först...

02 april 2016

Om blodtryck. Del 32/100

Det är så tråkigt när det har blivit vajsing på blodtrycket. Det är nämligen så att det inte bara är att sätta in en medicin, så blir det bättre om ett par dagar (som järntabletter eller vitaminer).

Folk reagerar olika på blodtrycksmedicin och det tar minst ett par veckor innan det känns hur den funkar. Innan dess kan man må rejält mycket sämre. Helst ska man stå ut ett par månader innan man ger upp.

Jag fick en första blodtrycksmedicin för flera år sedan. Den fungerar bra i den dos jag har nu, men när en läkare tyckte att den skulle höjas mådde jag kass. Men då räckte det att jag ökade på min fysiska aktivitet med några promenader/vecka.

Nu har jag fått några symtom som gör att läkarna tycker att jag behöver en sort till. Nu har jag prövat två och i olika doser (vi snackar om ett halvår här) men de funkar inte. Eller, de dämpar symtomen men de ger mig biverkningar som jag inte mår  bra av.

Så just nu testar jag med att vara utan "andrapillret". Med följd att originalsymtomen kommer tillbaka + en del nya eftersom giftet ska ut. Biverkningarna har dämpats en del, men jag behöver vänta typ två veckor innan jag kan säga hur jag mår.

Ska höra av mig till vården i veckan. Har fullt schå att komma ihåg vad jag har och vad som har gått över. Måste nog tyvärr testa en ny sort igen är jag rädd.