31 mars 2016
Om språkcafé. Del 31/100
30 mars 2016
Om uppdrag. Del 30/100
En del tror att man skär guld med täljkniv när man har eget företag. De kunde inte ha mer fel.
Man måste ligga i som en igel, i alla fall i min bransch. Och har man varit med om en sådan sjukdomsresa som jag var förra året, så orkar man inte det.
Nu har jag i alla fall skickat iväg min andra faktura för i år. Inte stor, men ett återkommande uppdrag.
Tur man har ett fast arbete på deltid numera.
Idag hittade jag dessutom en potentiell ny uppdragsgivare med möjliga återkommande uppdrag - på facebook! Man måste ha ögonen med sig överallt. Hoppas jag ror hem det...
29 mars 2016
Om dagens barnkommentar. Del 29/100
Ibland har jag förmånen att få hämta mitt barnbarn på förskolan vid lunch och tillbringa eftermiddagen med henne. Det kommer alltid något tänkvärt yttrande eller roliga kommentarer från den unga damen, som nu hunnit bli 5.
Hon gillar sånger, sagor och alla slags berättelser och börjar förstå att det finns dubbla betydelser i en del ord, även om hon ännu inte knäckt systemet med vitsar och gåtor.
Idag ställde jag den klassiska gåtan :Vad gör tuppen när han står på ett ben? Svaret ska ju vara "han lyfter upp det andra" - men det var svårt. Till slut fick jag visa att när jag står på ena benet så måste jag ju lyfta upp det andra, annars står jag inte på ett ben. Då förstod hon. Hon förklarade för mig att hon tänkte att jag menade att han skulle lyfta upp benet som han stod på också. "Och DÅ skulle han få jätteont i rumpan..."
28 mars 2016
Om sommartid. Del 28/100
Om sommartid och omställningen till en timme tidigare kan man diskutera hur mycket som helst.
Jag blir alltid jetlaggad i flera dagar innan jag vänjer mig. Sammanfaller det dessutom med lite mixtrande med blodtrycksmedicinen så är det snudd på sömnsjuka.
Gött i alla fall att det fanns en extra helgdag att ställa om sig på i år, så det inte blev måndag direkt!
27 mars 2016
Om biltvätt. Del 27/100
Oftast lånar M en bra lokal och åker iväg själv för att tvätta bilen. Men någon gång om året eller så får jag följa med till den automatiska varianten.
Och får omedelbart vibbar från filmen Vi hade i alla fall tur med vädret (där pappa fastnar mellan borsten och bilrutan...)
26 mars 2016
Om alla sånger man kan. Del 26/100
Man kan ju miljoner bra sånger och lika många dåliga. Hälften är barnsånger.
Om man inte har några barn hemma så får man väl sjunga själv, då. Och låtsas lite.
25 mars 2016
24 mars 2016
Om köttbullar. Del 24/100
Tittar på Plus som testar färdiglagade färska köttbullar och noterar att vi lyckades köpa den vinnande köttbullen när vi var och handlade i eftermiddags.
Yes.
Plötsligt händer det.
Om folkhälsa. Del23/100.
Påsk betyder god mat och godis för de flesta. I Facebook kryllar det av tips. Och fast ungefär en sjättedel av mitt flöde håller på med chiapuddingar och 5/2-dieter så finns det gott om onyttigheter också.
Och sedan reklamen kom in verkar tre av fyra företag ha fastnat på det får med "gilla och dela". Oavsett vilket företag så är det nästan alltid påskägg fyllda med godis nu. Gärna också gissa vikten på det, och då talar vi om kilo.
En enda annons har jag sett där man kan vinna ett flak med vanliga riktiga ägg till påsk. Det skulle jag uppskatta betydligt mer.
22 mars 2016
Om helger 2. Del 22/100
Som jag skrev för några dagar sedan så kommer det inte hem några barn till påskhelgen. Två av de tre träffar vi inte alls.
Men härom dagen började M prata omm att vi ju måste ta fram LITE påskpynt i alla fall. Annars har det alltid varit jag som har släpat den där kartongen fram och tillbaka.
Så nu fick jag väl ta tag i det på min hemma-dag. (Mina uppdragsgivare har ju ändå inte hört av sig - jag börjar fundera på att påminna dem!)
Och två påskägg har jag fyllt. Till de båda som vi hälsar på på annandagen.
21 mars 2016
Om att rocka sockor. Del 21/100
Dagarna kommer och går fortare och fortare. Knappt har det varit palmsöndagen och vårdagjämning förrän det är dags för Blå måndag och Down's syndrom-dagen.
Den sistnämnda har de senaste åren uppmärksammats genom att man använder olika - udda - socknar, efter en idé av Anthéa, som själv har en syster med detta funktionshinder.
En av få manifestationer som inte kräver ett dugg att medverka i.
Olika är bra! Rocka sockarna!
20 mars 2016
Om helger. Del 20/100
Nu har vi kommit en femtedel på vägen mot hundra inlägg.
Snart är det påsk i vår lilla stad. Sedan ett antal år har handelsföreningen ordnat ett jättestort påskris i form av en björk på torget, där julgranen brukar stå i december.
De första åren var det en jättebjörk. I år är det en betydligt nättare variant.
Jag tycker nog att den här är bättre.
19 mars 2016
Om godis. Del 19/100
Ja, jag vet att jag skrev om godis för bara ett par dagar sedan, men här kommer ytterligare en tanke om detta i-landsproblem.
Jag har ända sedan jag var liten gillat Dumle. Och då menar jag klubban av riktigt seg kola med ett tunt lager mjölkchoklad runt, inslagen i rödblåvitt papper med twist och gul text på. Det är den jag verkligen gillar.
För ett antal år sedan kom så Dumle som kola - en betydligt mjukare kola med mycket tjockare choklad runt. NJA, den kan passera.
Men på senare tid har det även kommit en Dumle som chokladkaka - och nu är fyllningen helt kladdig, nästan flytande, och mjölkchokladen tar över. Det är nästan 3/4 choklad nu. Förmodligen är choklad billigare än kola. Ändå står det "original" på förpackningen.
Nu undrar vän av ordning: vad är det för skillnad på denna Dumlechoklad och Plopp???
Om blomsterprakt. Del 18/100
Svärmors tunga kan faktiskt blomma. Den har vackra spretande vita kronblad som ser ut som en stjärna.
I går kväll när jag drog ner rullgardinen såg jag att några av knopparna på en av mina växter hade slagit ut. Tänkte först hämta telefonen och ta en bild direkt. Men iddes inte, jag gör det i morgon...
Idag såg den ut så här. Redan visset.
17 mars 2016
Om julgodis. Del 17/100
Jag tror aldrig att jag har gjort lagom mycket julgodis någon gång sedan jag började med eget hushåll. Lagom, så det är slut vid tjugondedag knut alltså.
Det blir alltid kvar. Fortfarande finns det pepparkakor i burkarna, fudge i frysen och mozartkulor som börjar bli torra på den svala hyllan vid vindstrappan.
Fast jag bara gjorde halv sats pepparkakor. Och så fick vi en massa godis från andra håll.
Nötter att knäcka har jag inte köpt på många år. De blir alltid kvar i nån skål till nästa jul. Den här julen fick vi en stor fruktkorg. I den låg det en påse med typ 1/2 kilo nötter av blandade sorter.
Idag tvingade jag mig att äta upp de sista. Nötter är ju i alla fall nyttigt.
16 mars 2016
Om helger. Del 16/100
Det har blivit mer och mer klart att det inte kommer att komma hem några barn i påsk.
För första gången sedan 1984 firar vi påsk utan barn. En åker utomlands på semester och de andra två är hemma i sina nya hemstäder i sina nya hem som de delar med nya familjemedlemmar.
Det finns en första gång för allt. Och man vet inte alltid när den plötsligt inträffar.
Vi är i alla fall inte osams med våra barn. Det bara passade inte den här helgen, och det finns fler föräldrar att ta hänsyn till. Och på annandagen tar vi en dagstripp till Örebro.
Och vi hittar säkert på något mer att göra!
15 mars 2016
Om rosor på kinden... Del 15/100
Om simning 2. Del 14/100
13 mars 2016
Om sömnbrist. Del 13/100
Till exempel i den här artikeln. Fientliga, arga och deprimerade, alltså. Ingen skugga på PMS eller något annat.
Då fick vi veta det!
12 mars 2016
Om att vända sig... Del 12/100
Jag såg en artikel i tidningen. Om en konstgräsplan som INTE är uppvärmningsbar. Den är alltså inte tänkt att kunna användas på vintern.
För några veckor sedan lanserades stora planer på att göra Skövde till ett nytt vintersport-mecka. I så fall ska man väl inte smälta bort den snö man har?
För några år sedan byggdes torget om här i grannstaden. Då var det ett himla hallaballoo över att det byggdes rör för att ta vara på varmvattenöverskott för att hålla gångstråken RUNT torget snöfria vid behov. Det är ändå ytor som medborgare använder för att uträtta ärenden, inte för att springa runt och leka på.
Hur man än vänder sig har man ändan bak, det är då ett som är säkert.
11 mars 2016
Om simning. Del 11/100
Jag fick några "håltimmar" idag och passade på att gå och simma. Som anställd i Skövde kommun har man förmånen att dels kunna ta ut en timme friskvård/heltid på arbetstid i veckan, dels ha tillgång till gratis gym i Stadshuset och simning på Arena. Alltså, inte i Sveriges bästa äventyrsbad utan i motionsbassängen strax intill.
Så nu har jag betat av ytterligare en kilometer. Jag simmar så sakta så det tar minst trekvart, helst vill jag ha en timme på mig. När jag plaskade runt där kom en kollega och hoppade i också, och visade sig simma nästan dubbelt så fort. Vid en av mina vändningar då jag skulle flytta en kula på "min" kulram (jag är dålig på att hålla räkningen också nämligen) hade en gubbe parkerat precis intill. Ja, det var en GUBBE. Stor och plufsig. Bara stod där. När jag makade mig framåt för att flytta kulan säger han "värst vad du flåsar, var det jobbigt idag?" Tänkte först inte svara men han tittade uppfordrande på mig. "Det är väl meningen att man ska försöka ta i så gott man kan", sa jag, vände och simmade iväg. Sur. Vad vet han om min kondition, min lungkapacitet och min hosta? Har inte han ett dugg med att göra. Min simning är en pulshöjande aktivitet även om det inte går så fort. Måste ha lärt mig fel teknik från början.
När jag simmat en bit bytte det musik i högtalarna. Ut strömmar temat till fimnen Titanic...
När jag en stund senare varit och handlat och kör mot jobb pratas det i p1 om det urgamla simsättet crawl. Det var tydligen allmänt känt över större delen av världen för flera tusen år sedan. Varför fick vi inte lära oss det i simskolan?
10 mars 2016
Om vädret. Del 10/100
I morse när bussen körde från Hjo sken solen från en klar himmel. Strålande vårväder. Jag satt och läste min pocketbok.
En bit efter Värsås ändrade sig ljuset på ett konstigt sätt. Jag kastade en blick genom fönstret och såg bara några meter ut - dimman omslöt oss som en blöt filt. Lite längre bort, vid Husebykorset, blev dimman ännu tätare. Det var som att åka genom mjölk. Det bildades en lång, långsam kö. Det tog nog 6-7 minuter att komma förbi korsningen.
Bara någon kilometer efter korsningen klarnade det plötsligt upp igen och över centrala Skövde har det varit ett fantastiskt väder hela dagen.
Av kollegorna som rest in från andra håll mot Skövde fick jag höra samma iakttagelse. Dimman låg som en krans runt stan under morgonen.
Ett märkligt fenomen.
09 mars 2016
Om återerövringar. Del 9/100
Du som har följt mig ett tag irl eller i sociala media känner till att jag gick genom en stor operation för ungefär ett år sedan, med en kraftig infektion som följd. Så sjuk har jag aldrig varit i hela mitt liv.
Efter denna pärs har jag börjat känna mig som min ålder. Hemskt men sant. Jag kämpar fortfarande för att komma igen helt och räknar varje pyttelitet framsteg som en seger.
Förra påsken var dottern R i London och köpte tre ljuvliga småmönstrade bomullstyger som hon bad mig hjälpa henne att sy ärmlösa blusar av. Självklart skulle jag det. Har ju alltid sytt och det har aldrig varit någon större match förut.
Men hej. Mönster blev ritat. Tyget blev tillklippt. Men det tog nästan hela sommaren och sedan blev det liggande. Det var just jämt att jag fixade att sköta mitt arbete, sedan fick allt annat vänta.
Snart ska dottern med familj åka på solsemester och det är väl märkvärdigt om jag inte ska fixa till de där blusarna.
Och konstigt nog, nu när jag tog fram det och började så var det som om händerna har längtat efter något att sätta i symaskinen - något som inte bara var lagning och ändring, för det har jag gjort litegrann trots allt.
Nu är blus nr ett klar och ska bara strykas. Härlig känsla.
08 mars 2016
Om gradvis förfall. Del 8/100
Först tappade jag matberedarens skål i köksgolvet så den gick i bitar. Fast rivskivan var redan skev och oanvändbar, så det var bara att kassera. Det blir lika dyrt att köpa en reservdel till en gammal apparat som att köpa en ny.
Bara ett par dagar senare använde jag elvispen med degkrokar. Klick, sa det - inte på ett bra sätt. Ena kroken gick tvärt av. Men visparna funkar ju fortfarande.
Idag skulle jag breda ut lite smet på en plåt och tar en slickepott i lådan. Knak, säger det, och där står jag med två bitar i näven.
Är det bara mitt hushåll eller håller jorden sakta men säkert på att gå under??
07 mars 2016
Om telefonförsäljare. Del 7/100
06 mars 2016
Om familjespel. Del 6/100
05 mars 2016
Om våren. Del 5/100
I år har pelargonerna fått övervintra i fönstret i tvättstugan. Det betyder att jag har haft bättre koll på dem än om de hade varit på vinden. Eller kvar i stugan, som jag testade förra året utan framgång.
De fick några konstiga löss men det var lätt avhjälpt med lite såpvatten. Och för ett par veckor sedan började de sträcka lite på sig tyckte jag. Så det var dags att plantera om och sätta sticklingar.
Jag testade ett tips jag sett att göra planteringskrukor av tidningspapper till sticklingarna. Det var jättelätt och dessutom gratis. Det borde ju vara bättre för de små bebisplantorna att slippa slitas ur krukorna utan bara grävas ner i mer jord när de vuxit till sig lite. Tidningspapperet löser ju upp sig och blir jord det också när det grävs ner.
Nu står det sådär 30-40 småplantor här och väntar på bättre tider. Vad ska jag med alla dem till, kan man undra. Jo, vi har ju fyra blomlådor och dito amplar på balkongen hemma och två bamsekrukor vid stugan som ska fyllas. Så det lär gå åt.
04 mars 2016
Om fredagsmys. 4/100
I kväll medverkade vår kyrkokör inklusive mig själv tillsammans med Hjo kyrkokör och några solister i en orgel- och körkonsert för att inviga den nya kororgeln i Hjo kyrka. Orgeln är till stor del byggd av återvunna orgelpipor från England, därför byggde konsertprogrammet till stor del på engelsk musik.
Det var en del som var rätt avancerat, den svåraste var Brittens Festival Te Deum som går i flera olika taktarter och tonarter. Men vi lyckades peta ihop den!! Och det lät bra, sa de som lyssnade. Inte så pyttelite publik heller för att vara en fredagskväll. Det var ganska många som ville fredagsmysa med oss!
En an solisterna framförde 23 psalmen i den version som är signatur till The vicar in Dibley, eller Ett herrans liv som serien heter på svenska. Det är ju egentligen en väldigt vacker melodi, men lite full i skratt blir man.
Så kom vi hem, fixade lite mat och slog på TV. Vad är det på 7-an om inte den kära prästen Geraldine...?!? Passade utmärkt att avrunda myset med!
03 mars 2016
Om en ny prins. Del 3/100
I går kväll fick vi en ny prins i Sverige. Prinsessan Estelle fick en lillebror och "kronprinsessparet" - som det heter - blev tvåbarnsföräldrar.
Idag har det skjutits salut och namnet Oscar Carl Olof har kungjorts, liksom att han blev hertig av Skåne.
Hoppas att prins Carl Philips barn får hertigdömet Bohuslän. Det var ju synd om dem, som aldrig har haft någon hertig eller hertiginna. Fast det är ju fint där ändå.
Lite fånigt är det kan man tycka. Men ändå lite roligt med traditioner.
02 mars 2016
Om rödbetor. Del 2/100
Note to self: rödbetor bakade i mikron blir inte alls lika lätta att skala efter tillagningen som om man kokar dem i vatten. Man blir dock lika röd om fingrarna när man försöker. Och de blir nästan lika goda om man bara har tvättat rödbetorna innan. Det är säkert nyttigt att äta mer fibrer. Fast skalet är lite beskt, det är det.
01 mars 2016
Dags igen! Del 1/100
Så har vi åter blivit utmanade till ett Blogg100-race. Och jag vore inte Eva om jag inte hakade på.
Ännu en gång kommer jag att under 100 dagar framöver publicera 100 inlägg på denna adress. Enligt mina egna regler kommer jag även att skriva 100 inlägg på "Min blogg mot Horisonten". Dock inte säkert att det blir ett varje dag, det kan bli två som kompensation om det kommer något emellan. Jag är ingen slav. Det ska vara roligt också.
Välkommen med på resan!