31 mars 2013

Blir man sjuk så blir man

Dessutom är det ju storhelg och vi har varit barnvakt ett par dagar, så om det blir ett litet glapp i blogghanteringen så må det vara hänt.

Efter två avklarade tredjedelar av bloggprojektet Blogg100, med två bloggar, så är jag nöjd med min insats ändå. Good enough.

28 mars 2013

Tandläkare

Jag kan inte påstå att jag någonsin tyckt om att gå till tandläkaren.

Ändå har jag varit där hundratals gånger.

När jag var liten var det alltid mamma som följde med mig dit. Sedan gick man själv under några år.

Sedan skulle man följa tre barn, som inte haft så mycket hål men däremot tandställningar alla tre. Och sedan de blev större går de på egna ben.

Och nu är det dags att följa med mamma till tandläkaren.

27 mars 2013

Avdelningen konserverad gröt

eller "onödiga saker som jag aldrig trodde jag skulle köpa".

Färdigknäckta ägg på flaska. En liter motsvarar ca 20 ägg. Färdigvispade - man skakar bara lite lätt.

Kostar mindre än vad motsvarande mängd vanliga ägg kostar. Tar mindre plats både vid transport och hemma i kylen. Man slipper släpa hem en massa skal och äggkartong. Flaskan sorteras som hårdplast eller diskas och används igen.

Man sparar kladd och disk i alla fall när man gör omelett eller äggröra - bara att hälla direkt i pannan. Gör man pannkaka eller sockerkaka blir det ju disk i alla fall.

Konstigt nog är jag ändå lite skeptisk. Produkten funkar helt ok, men jag tror det har att göra med den låååånga hållbarheten. Det känns som om något mer måste vara tillsatt i flaskan...!

26 mars 2013

Två och en halv timme

är liiite för lite. Att sova, alltså.

I natt var det stört omöjligt. Det är för mycket på min "hårddisk" i hjärnan, som inte är kompatibelt. Varken med vartannat eller med verkligheten. Då uteblir sömnen och det är ju inte så bra.

Särskilt om man som idag skall dra upp klockan fem och tvätta håret för att ta bussen, tåget och tåget till jobbet. Så ett tag efter 02 gick jag upp och vidtog diverse åtgärder för att göra mig tröttare. En mugg varm mjölk med honung i var en sådan åtgärd.

Det lyckades ju till slut, för jag somnade ju. Och klockan fem sov jag som en gris , men det var ju bara att strunta i.

Gick som en zombie till bussen, sov som en stock på både buss och tåg med podcast i örat. På så sätt är det rätt skönt att ha lång väg att åka, när någon annan kör.

Och nu på eftermiddagen är jag riktigt som vanligt. Nu måste jag hålla mig vaken ända tills det blir dags att sova. Annars blir det samma visa igen.

25 mars 2013

Papper eller padda?

I vårt hushåll har vi varsin iPad, eller padda om man så vill. En i tjänsten och en i företaget.

Vi har också en daglig morgontidning, två tidningar som kommer 2 resp 4 gånger/vecka och en söndagstidning. Plus facktidningar och diverse organisationstidningar och en del reklam. Det blir en massa papper varje vecka.

Nu har jag bestämt oss för att sluta med så många papperstidningar. Det är ju inte klokt.

Man kan ju pröva ett tag och se om man vänjer sig. Skulle tro det. Och man slipper kassera en massa tidningar som man inte ens hunnit öppna.

24 mars 2013

Dagens husmorstips

I likhet med Underbara Clara går jag ibland omkring i prickig klänning och fixar och donar. Man blir extra kreativ då.

Idag gjorde jag något som länge behövts men inte blivit av. Jag gjorde rent min platt-tång.

Ni vet, det där nödvändiga verktyget som alla svenska kvinnor med tunna, raka hårstrån bara MÅSTE ha för att kunna visa sig ute. Man kan göra frisyren alldeles rak och platt om man vill, men också lyfta in volym och böja till små busiga vinklar på topparna - vilket är nödvändigt om min aktuella frisyr ska funka, enligt min frisör-Lisa.

I alla fall. Efter ett antal års användning blir det en beläggning på själva "plattorna" som man kniper ihop runt hårslingorna (eller -striporna, kanske man skulle säga). Det är väl själva håret som bränns lite och så har man ju alltid lite "produkter" av olika slag för att skydda det från total utslitning.

För att ta bort denna beläggning använder man enklast samma medel som man använder till att rengöra spishällen av glaskeramik. Det är ett milt slipmedel men väldigt effektivt. Man kombinerar det med lite vatten förstås, men självklart doppar man inte ner hela tången i diskhon utan tar det försiktigt med trasa. Jag tog dessutom en vit skursvamp och gjorde rent utsidan på tången med diskmedel - inte hela handtaget alltså utan bara själva tången. Den blev som ny!

Men jätteförsiktigt med vatten! Jag torkade den så mycket det gick och låter den nu hänga och torka nästan ett dygn innan jag ska använda den igen. Man måste ha respekt för vatten och elektricitet.

23 mars 2013

Marstorken

Den här månaden har vi haft det ena "isdygnet" efter det andra.

Snön vägrar att smälta runt tvättvindan.

Idag när det är lördag och dessutom sol trotsar jag minusgraderna i skuggan, pulsar ut i stövlar och hänger tvätten ute.

Just nu är det +7 i solen. Det blåser inte så mycket, men med 1400 varvs centrufugering borde tvätten ändå hinna torka innan solen går ner.

Om inte annat så får den en doft som ingen Comfort någonsin kan slå!

Hosta

är väldigt onödigt tycker jag.

Särskilt när den intensifieras och kombineras med snuva och värk i kroppen precis innan vi skall ha vårens stora konsert med kören.

I går kväll slocknade vi båda två av ren utmattning redan vid halv tio, det har inte hänt på jag vet inte hur länge. Men så är det ju det här med hostan som måste ombesörjas nu, runt tretiden.

Jag vet väl att man inte ska knapra värktabletter och hostdämpande mediciner och bara köra på. Men har man övat i ett par månader så vill man ju vara med på konserten också.

Ska sova några timmar till och kombinera medicinerna med ingefärsdryck och apelsiner. Det ska gå.

21 mars 2013

Antikrundan

Är det pensionärsvarning på det, eller?

Fattar inte att jag tycker det är intressant! Gammal bråte som folk har släpat fram ur gömmorna och kommer med dollartecken i ögonen för att få värderat. Helst till ett sexsiffrigt eller större belopp, förstås.

Kanske har det med att göra att man håller på och plockar med en massa lösöre under den här perioden. Man vill ju inte riskera att göra sig av med något som är värdefullt. I alla fall inte utan att få vettigt betalt.

20 mars 2013

Historiens vingesus - eller hur det var

Idag jobbade jag med en informationsfolder om Våmbs kyrka, den äldsta kyrkan i Skövde. Den är ända från 1100-talet, faktiskt. Ja, ni vet Arn och det. Typ. Om han hade varit på riktigt.

I en nisch i muren finns en kanonkula som danskarna lär ha avfyrat mot kyrkan på 1500-talet någon gång. Det ni, då va det action här omkring.

Bäst jag stod där och plitade ner en massa faktauppgifter om föremål och renoveringar slog det mig. 1200-talet, 1400-talet, predikstol från 1773, sedan kom en stor renovering 1898. Vänta nu!

Det började nästan fysiskt att susa i öronen. 1898 var min "mormor Elin", alltså min mormors mor, 9 år gammal. De bodde ju i trakten. Jag vet säkert att hennes barn, min mormor, Svea, växte upp i den lilla byn Våmb och måste ha varit i konfirmationsåldern när nästa stora renovering ägde rum, ca 1923. Hon och hennes fyra år yngre bror måste ha hängt runt där och följt renoveringarna, kanske till och med hjälpt till med något i sammanhanget. Familjen hade lanthandel och bensinmack och sålde säkert varor till de som jobbade på kyrkan.

Det var vid den här tiden, har mammas morbror berättat, som man rakade av allt hår på skolpojkarna för att slippa bekymret med huvudlöss, som var jättevanligt. Inte gick man och köpte nåt medel på apoteket!

Jag skulle vilja prata med dem och fråga om det här. Men det är för sent. Mormor Elin dog 1981 och mormor Svea 2007.

De fick leva länge, men jag hann inte fråga.

19 mars 2013

En timme efter

så kom man hem från dagens eskapader, en timme senare än det var tänkt alltså. Men snöstormen uteblev.

Kort galopp till kören för sista övningen före konserten på lördag. Hann vara med en stund i alla fall.

Sedan titta ikapp på den utmärkta danska serien Dicte, som jag missade igår. Å, den är så spännande.

Kortkort blogginlägg, och nu är det gonatt!

18 mars 2013

Besked

Detta var inte det enda besked jag väntade på, men det är i alla fall ett bra besked.

"Positivt" kan jag ju inte säga i det här fallet, eftersom ett positivt provsvar betyder att man faktiskt har något som är fel.

Hänger du inte med nu, så backa till mitt blogginlägg på den här platsen från 130306.

Det var allt för den här gången, over and out!

17 mars 2013

Åker framåt

På tåget hem från Göteborg lyckades jag sätta mig på en plats där jag färdas framlänges. När man åker på regionen runt-kort bokar man ju inte sittplats utan tar första bästa lediga plats i den riktning man kan tänka sig att åka.

När man bokar tågbiljett kan man nämligen inte boka vilken riktning man vill åka utan bara om man vill ha fönster- eller gångplats. (Som om det skulle spela någon roll. )

Det är bra när man går på tåget på t ex Göteborgs centralstation, där spåren tar slut och tåget bara kan gå åt ett håll. Mindre bra i t ex Herrljunga, där det inte är solklart åt vilket håll tåget tänkte fara iväg. Det händer titt och tätt att jag i alla fall sätter mig åt fel håll, fast jag vet att jag mår bättre av att åka framåt.

Bästa tågtrafikanter! Jag skulle vilja föreslå två förbättringar för oss alla som inte har väderstrecken alldeles klara för oss. 1) fixa en möjlighet att boka biljett med valet "framåt" eller "bakåt". Särskilt för de som verkligen börjar kräkas efter två kilometer. Och 2) lägg in en liten pil i de digitala skyltarna på varje vagn, där det står vart tåget går, så man fattar åt vilket håll det rullar. Tar ju inte mer plats än en bokstav.

Sådär. Då har man löst det världsproblemet.

16 mars 2013

Massa kaffe blir'e...

Ovanligt gott kaffe har de här på Lindholmen science park. Och förresten, maten, frukten, vattnet... Allt är rikligt och väl uttänkt. När man sitter stilla med många människor i föreläsningssalar går det åt framför allt vätska.

Det är också upplagt för rörelse och mingel mellan de olika passen. Därför har jag satt mig i ett hörn och tagit en liten motorikpaus. Med min stickning.

Här kommer bilder på ett par av de rätter vi ätit här. Vi är ju i Göteborg...! Ser fram emot middagsbuffé i kväll.

15 mars 2013

Sett på tåget

Man tror att man har sett det mesta, men på tåget från Falköping en fredag i mars blir jag förstummad.

Ombord stiger en liten familj, kvinna, litet barn och en man som måste vara i min ålder. Inte så märkligt kanske. Det som förstummar mig är denne svenske mans frisyr. Han har uppenbarligen självfall och börjar få grå tinningar, inte heller märkligt, men han har en mängd kraftiga dreadlocks hopfästa till en svans i nacken - som räcker honom till knäna! Jag överdriver inte. Jag har aldrig sett så långa dreadlocks på någon person, knappt så långt hår ens. Imponerande huvudhår på en medelålders man!

Undrar vad han sysslar med, där inte detta hårsvall är i vägen?

14 mars 2013

Dagen idag

Alla dessa dagar som kommer och går. En del skall firas ordentligt med våfflor eller kanelbullar, andra skrattar man lite åt och åter andra går förbi ganska obemärkta.

Den dag som infaller idag hör väl till de mindre firade. Möjligen kanske den uppmärksammas mer av matte-nördar än av andra sorters nördar (dit jag hör). Den bygger helt och hållet på dagens datum. Fast egentligen håller det inte riktigt, för det ska ju finnas ett oräkneligt antal decimaler. Inte bara de två, som uppstår när man skriver dagens datum i USA.

Vad är det för dag, då? PI-dagen förstås.

3.14

13 mars 2013

Aprilasnö?

Hur kunde det gå till? Det är ju bara mars?Jag har inte sett några lärkor än som det ska snöa tre gånger på.

Isbarken på trottoarerna hade försvunnit och det var ju bara ett tunt lager dagsmejad skarsnö över gräsmattorna. Och så kommer det en ny decimeter med snö! Vem har beställt den?

Ännu konstigare är det att det är snö i Hjo och Skövde men inte i Falköping och neråt. Vi tillbringade kvällen i Göteborg och där var det solljust och vårigt.

Det finns ingen rätsida i världen.

12 mars 2013

Hurra vad jag är bra.

Sådär fick man visst inte skriva, men nu gjorde jag det i alla fall.

Jag behövde nämligen lite pepp. Ganska mycket pepp. Och när ingen annan säger något så får man väl göra det själv

Så får vi väl se framöver om det hjälpte.

11 mars 2013

Public service

Det är så avkopplande med public service. Särskilt SVT2. Där kan man hitta de märkligaste "pratprogram".

När det är Familjen Annorlunda, Drömmen om landet, Ullared och andra dokusåpor på andra kanaler, är det underbart att grotta ner sig i Vetenskapens Värld med en alldeles äkta, dansk dokumentär om Tycho Brahes liv och död (märkligare än så var det inte idag). Lika spännande som någon nyproducerad deckare berättar de kunnigt och på intet sätt tråkigt om hur de öppnade hans grav och tog reda på hur han egentligen dog. Det där med den spruckna urinblåsan är visst en myt, troligare blev han kvicksilverförgiftad. Om det sedan var långt och flitigt bruk av denna tidens universalmedicin eller om någon hällde i honom en överdos för att göra slut på honom diskuterar de lärde.

Just nu testar de hårstrån och kollar hur det stod till. Dessutom kollar de om han var släkt med danska kungahuset. Hur de kan få fram en massa fakta drygt 400 år efter hans död...!

Jag är helt fascinerad. Och tacksam för att public service faktiskt erbjuder sådana här program fortfarande.

10 mars 2013

Två timmar senare

har jag med möda och besvär blivit lite blondare igen. Varför kan man inte få ha sin "normala" hårfärg hela livet, utan måste fuska för att inte se ut som en dassig golvmopp i huvet efter en viss ålder?

Med hjälp av en av Schwartzkopf's produkter lyckades jag i alla fall få till en fin, kall, blond nyans på slingorna och satte den även några minuter i hela håret för lite ny lyster även där. Bra resultat, tycker jag.

Nu funderar jag bara på om man skulle gå hela vägen ut och satsa på neonrosa "hermelinsvansar" också. Som jag har sett på tv.

Men det får nog vara. Lagom är bäst.

09 mars 2013

Det blåser kallt

från sjön. Meteorologerna pratar om "isdygn".

En låt har vunnit den svenska mellofinalen och löpsedlarna i morgon kommer att ha stora rubriker om detta.

Kylen är full av mat som blev över efter dagens gästabud.

Jag tror jag går i ide,

08 mars 2013

Tunna skivor

Idag hamnade jag på ett ställe i Skövde där jag aldrig hade varit förut. Jo, jag har gått förbi utanför men det har aldrig blivit så att jag har gått in. Men jag har hört att andra som varit där har blivit väldigt nöjda.

Vännen och just nu även arbetskamraten H och jag kom på att vi nog ville äta ute idag. Och då gick vi till detta ställe, nämligen restaurang Glädje. Det ligger bara ett stenkast från det kontor i Kyrkans hus där vi jobbar.

Vi valde dagens lamm, ett långkok som bara smälte i munnen. Väldigt gott med rotfrukter och färsk(!)potatis.

Vägg i vägg med restaurangen har de en liten "gårdsbutik" där de säljer både närproducerat kött, potatis och ägg, färdiglagad mat och fina råvaror från annat håll. Idag hade de en jättefin "jamón serrano", spansk skinka som hade lufttorkat i 9 månader.

Eftersom H skulle handla med sig lite grejor hem blev det en sväng i butiken för mig också. Surdegsbröd och ett hekto "jamón".

Vilken skillnad på skinkan man köper vacuumpackad på ica! Den måste de packa med plast mellan skivorna för att de över huvud taget skall gå att dela. De här skivades först när jag köpte dem, packades löst i smörpapper och var lika fina när jag kom hem med dem efter flera timmar!

Det lustiga var att det inte skiljde så väldigt mycket på kilopriset. Det guck ganska många skivor skinka på ett hekto. Så det var nog inte sista gången jag besökte den butiken. Och restaurangen!

07 mars 2013

Livsviktigt

Något som verkligen är livsviktigt är kultur i alla dess former.

Hälso- och sjukvård får människan att överleva. Kultur gör det värt besväret. Ja, det är någon annan som sagt något liknande men jag kommer inte ihåg vem och inte exakta formuleringen heller. Men innebörden är vad jag ville ha sagt.

Det är viktigt att man får någon kultur med sig redan från början. Så att man har något att skapa sin identitet ifrån. Böcker, berättelser, sånger, film, teater, utställningar, konserter. Av alla slag.

Jag kom att tänka på detta i kväll när jag var på konsert med Göteborg Wind Orchestra och Niklas Hjulström under rubriken Nobel Poesi. Klassisk musik och Tomas Tranströmers dikter i förening.

Bland annat läste han dikten Allegro - "Jag spelar Haydn efter en svart dag och känner en enkel värme i händerna..." i kombination med ett framförande av Haydns trumpetkonsert som jag sent skall glömma. Jag har säkert hört både dikten och musiken minst 50 gånger, men i den här kreativa versionen lyfte de båda till oanade höjder, en torsdagskväll i Hjo.

Jag minns första gången jag hörde trumpetkonserten. Det var i skolan, fyran tror jag, och vi skulle känna igen några olika stycken. Det var bland andra den, pukslagssymfonin, ödessymfonin och så förstås Peter och Vargen. Det var säkert något UR-program vi fick lyssna på och så göra några "fylleri"-uppgifter sedan, som så ofta under tidigt 70-tal.

Men någonstans fastnade det. Och minnet gladde mig drygt 40 år senare i ett helt annat liv.

06 mars 2013

Aj.

Idag har jag varit på mammografi.

Här i Västra Götalandsregionen blir man kallad var 21-a månad. Första gången när man har uppnått en mogen ålder och sista gången när det börjar kvitta vad man dör av.

Det är inte så behagligt precis.

Först ska man ta sig till det stora Sjukhuset, parkera bilen på den ombyggda parkeringen och lura ur automaten en parkeringsbiljett - för 2 kr! Då får man stå där i två timmar om man vill, men det vill man i regel inte.

Sedan ska man ta sig igenom hela den stora entréhallen, en bra bit in på Blå gatan, ta hissen ner och så typ 25 meter genom sjukhuskatakomberna innan man är där.

De som jobbar med mammografi är oftast snälla, men de har starka nypor. Och så gör maskinen resten. Så behöver vi inte säga mer om det. Fyra exponeringar på sju minuter, så är det klart. Man är lite öm. Och så får man besked per brev efter ett par veckor.

Det är en stor förmån att få göra den här undersökningen. Jag skulle nog inte ha sådan koll själv. Jag känner flera som upptäckt och fått behandling mot bröstcancer i tid, innan det blev för stort och spritt. De flesta av dem är friska nu.

05 mars 2013

Starkt kaffe, kanske?

Idag går det långsamt att tänka. Inte så att jag saknar saker att tänka på, men det vill sig inte riktigt.

Skulle kanske må bra av en promenad i friska luften. Men jag måste bara...

Frukt och grönsaker äter jag så det nästan kryper ut ut öronen. Inte hjälper det. Fast vem vet hur det hade varit om jag inte hade gjort det, tänker jag och fortsätter väl för säkerhets skull.

Nä, jag lider av en bokstavskombination. S-E-G.

Mot det hjälper nog bara kaffe. Så får det bli.

04 mars 2013

Hemåt i kolsvarta natten

Snart 18 timmar har gått sedan jag gick ur sängen i morse. Har tillbringat dagen i Vänersborg och kvällen i Göteborg i jobbet. Lite buss- och tågresor emellan förstås. Det är länge.

Nu börjar det krypa i benen där jag sitter på bussen hem. Nu kör vi in i gatubelysningen i vår lilla stad. Snart, snart får jag sträcka ut mig i sängen!

03 mars 2013

Vår!!

På väderleksrapporten varnar de för första gången i år för gräsbränder i södra och västra Götaland.

Samtidigt avslutas Vasaloppet uppe i Dalarna. Och solen står som spön i backen.

Då är det vår!

02 mars 2013

Morgonkaffet

Läser i dagens GP att komplicerade kaffemaskiner med miljövidriga kapslar av aluminium/plast numera är UTE. Det som är INNE är "ful-kaffe" bryggt i elbryggare med melittafilter. Ännu mera INNE är en ny amerikansk uppfinning som heter Chemexbryggare. Den består bara av en glaskaraff och ett filter. Inte ens en knapp att trycka på.

Sorry, vänner och bekanta som ägnar energi, timmar och bensin åt att leta rätt på butiken som har rätt sorts kapslar för just er kaffemaskin!

01 mars 2013

Jag gjorde det!

Klippet.

Jag hade ju klipptiden bokad sedan 8 veckor tillbaka - vis av erfarenheten så vet jag att det inte går att få tid inom en vecka eller så när det är dags att klippa sig, sedan några år bokar jag alltid ny tid direkt.

De senaste 2-3 veckorna har jag gått och grunnat på om jag skulle klippa mig lite mer nästa gång, som en riktig frisyr. Inte bara "vridauppitofs"-frisyr. Skulle jag våga? Skulle jag ångra mig direkt?

Nu är det gjort. Och jag ångrar mig inte. Kunde varit lite kortare ändå, men det kan bli nästa gång. Jag har ju bokat ny klipptid.

Här är före - stripigt, nervuxet och delat - och efter kära Lisas omsorger! Skillnaden kommer nog att kännas sedan när man tvättar och fixar själv...!! (Obs äkta fjortiskort, tagna i badrummet. Jag har lärt mig!)