25 juni 2009

Det var huggar'n!

"Jag staplar alla vedträn i en prydlig liten hög..."

Idag var det helt perfekt väder att vara vid stugan. Varmt men lite blåsigt så mygg och knott höll sig på avstånd. Några lite större bitande insekter fanns det, men de var inte många. Och så en och annan fluga förstås, som ropade på sina tio kompisar när jag råkade skrapa sågen lite lätt mot knät så det blev ett pyttelitet sår.


Så här ser stenpartiet ut nu. Det behövs nog några fler "fylleriblommor"

Vad gör man då alldeles ensam i stugan? Det finns massor att göra varenda gång. Rensa ogräs, städa, ta ner träd mm. Idag satte jag några sommarblommor i stenpartiet som jag grävde fram för några veckor sedan, och högg upp lite ved som jag gjorde en liten stapel av. För att avreagera mig lite. Sedan försökte jag att bara lukta på blommorna också...


Rosa Canina- ja, vanlig nyponros

22 juni 2009

Midsommarrea

Idag "liftade" jag till Jönköping. Ja, jag stod inte med tummen vid vägkanten precis, utan jag passade på att följa med dottern R när hon skulle ner och prova sin brudklänning. Knappt tre veckor kvar nu! Jag var förstås inte med utan gick på sta'n medan hon nålades och stoppades upp, sedan gick vi på sta'n ytterligare en stund och åkte även ut till köpcentret A6. IKEA har ju prylarna som alltid fattas i varje välsorterat hem.

Fynd idag? Nja, jag har faktiskt inte "tjänat" riktigt så mycket pangar idag som jag brukar göra. Men ett par jeans för 150:- och en storskjorta/klänning med korta ärmar för 200:- var rätt hyfsat. Och några hårprylar med 70% rabatt på. Det som drog ner det totala resultatet var en mojäng som R övertygade mig om att jag måste ha. Ett underplagg som formar och håller upp diverse kroppsdelar som börjar ge upp kampen mot tyngdlagen, dvs rumpa, mage och de små retliga valkarna på ryggen. Det var riktigt bekvämt att ha på sig faktiskt.


Typ sådana här jeans var det. De satt bra, men inte riktigt så på mig, det är en förarglig valk ovanför linningen...

Ja, jag vet att jag ska gå ner de där typ tre-fem kilona. Också! Men det är risk för att om jag lyckas gå ner dem, så är det inte de som sitter just där som försvinner, utan kanske t ex överarmarna eller kinderna. Så att det som är mjukt idag blir löst och sladdrigt om ett par månader. Det där plagget kommer jag säkert att ha användning för ändå!

För att undvika sladder har jag även inköpt ett badkort på den kommunala badanläggningen idag. Det finns ju tyvärr bara utomhusbassäng men å andra sidan ligger den bara på andra sidan ån, ca 150 m hemifrån, så när det är öppet så får man passa på. För att "tjäna" på detta måste jag nu gå och simma varje dag (som vi är hemma). Hela sommaren. Minst 10 gånger. Jag började lite mjukt idag med 250 meter. Ska försöka ta det dubbla i morgon och se vad ryggen säger då...

18 juni 2009

Ketchup än en gång

Jag har varit urdålig på att blogga de sista veckorna, vilket jag skall försöka ta igen nu.

Tiden har nämligen gått åt till en massa bestyr IRL. Förra helgen hade vi ju student här i huset. Från början hade vi tänkt vara hos dottern R, eftersom sonen T ville fira sin examen utomhus i en trädgård, men eftersom väderleksrapporten förutspådde regn fick vi tänka om och vara här hemma i stället. Fördelen med det var att både dottern R och vi fick städat ordentligt i trädgård resp hem. Men det flöt på bra här också efter noggranna förberedelser, med drygt 35 gäster som fick rökt Vätterlax, kycklingfiléer, potatissallad av färskpotatis med vinaigrette och sockerärtor, grönsallad, fruktfat med melon och päron samt en tårtbuffé med jordgubbstårta, chokladtårta och rabarberparfait.

Det innebar också att dottern F kom hem från Stockholm och hade med sig en av de vintage-klänningar som hon köpt eftersom den hade "potential". Så när studentfesten var avklarad, med som vanligt alldeles för mycket mat när jag gör iordning till "Öppet hus", var det dags för nästa huvudbry. Hur skulle nu denna klänning förvandlas utan att man gjorde sönder för mycket av det gamla tyget - det var ju närmast hopplöst att börja jaga nytt tyg till överdelen, som matchade den is-mint-gröna kjolen. Dessutom skulle den läggas upp, och var och en som gett sig på att lägga upp en cirkelskuren kjol vet vad det vill säga. Det var handsömnad som gällde, små stygn. Tre lager: Hel cirkelskuren taft, halvcirkelskuren kjol i undertyg och så en underkjol i våder med en kraftigt rynkad hård tyll på, som skall hålla ut hela härligheten... Det bortklippta tyget räckte väl till den nya överdelen och det fungerade efter en del tankemöda att få ut delarna någorlunda trådrakt. I går onsdag blev den färdig och tvättad, så nu skall den bara strykas och stärkas.

Klänning med potential - före
("efter"-bild kommer senare eftersom det är lite hemligt än så länge)

Söndagsmiddagen åt vi på restaurang Strand här i Hjo, där mamma och syrran bjöd hela familjen. Klockan 12 var vi på plats och åt en "sommarbuffé" - som var helt OK, men jag såg ingen större skillnad på den och deras "vinterbuffé"... Men god och rejäl mat, utan krusiduller. Det gick att sitta ute och dricka kaffet efter i alla fall, det var skönt i solen. Och lilla I skulle med bussen hem vid 14 så det blev alldeles lagom.


På söndagseftermiddagen vid 14.30 skulle sonen T iväg till studentbal och ha skjuts till Grevbäck några km norr om sta'n, där hans "dam" för balkvällen bor. Därifrån fick de sedan skjuts till balen i Skövde i en tjusig tomatröd "veteranbil" från 60-talet. Eftersom de dessutom ville ha fotografering så blev det jag som ställde upp på detta också förstås. Så efter diverse pyssel med att få på honom smoking med alla tillbehör, inklusive ett par likadana, hela, svarta strumpor och struken näsduk i fickan, kom vi iväg och fick denna leverans avklarad. Kl 02.30 fick jag äran att hämta ett lass trötta ungdomar i Skövde. Jag löste det genom att lägga mig tidigt och ställa klockan...

När sonen lämnats av i Grevbäck var det lagom att byta om och gå till Hjo kyrka där gospelkören jag är med i hade sommarkonsert, med övning 1½ timme före. Jodå, det gick bra alltihop och jag stod på benen och sjöng hela konserten. Fick bara ett mindre hostanfall. Vi fick stående ovationer och efteråt hördes mycket uppskattning från publiken. Så det var roligt.

Direkt efter konserten var kören inbjuden till en av medlemmarna för att grilla lite och fira sommaravslutning, men vid det laget hade den smygande huvudvärken gjort sig omöjlig att ignorera, så det hoppade jag faktiskt över. Gick hem i stället och sträckte ut min trötta rygg på soffan en liten stund, tänkte jag. M hade åkt iväg för att skjutsa dottern F till Stockholmståget vid det laget. Jag vaknade en halvtimme senare när han kom hem, med ännu mer huvudvärk, och mådde riktigt illa. Men jag hasade mig upp och åt lite och drack några glas vatten, vilket lungade magen en del. Sedan satt jag vid TV'n en liten stund och gick som sagt och lade mig tidigt för att orka upp och skjutsa missinassen, som jag hade lovat. M skulle ju upp och jobba dagen efter så det var inget alternativ att köra upp honom då. Men det gick bra, vid det laget hade huvudvärken givit med sig och jag var riktigt pigg.

På måndagen gick ansökningstiden ut till ett jobb jag sökt - ja, till flera jobb, men det här var ett sådant där jobb som var speciellt eftertraktat. Jag kollade in på hemsidan och såg att 105 pers hade sökt, och modet sjönk, men jag kunde inte låta bli att fortsätta hoppas. Så där kom spänningshuvudvärken tillbaka när man gick där och försökte låta bli att tänka, medan jag sydde klänning och gjorde lite annat fix och jox.

I går morse fick jag besked om att jag inte gått vidare i urvalet till det jobbet. OK, bra att få reda på det så fort, men man blir ju ledsen ändå. När jag hade fått färdigt den där klänningen ringde jag upp ett par andra arbetsgivare och satte mig och gick igenom platsannonser som samlats på hög under den senaste veckan och gjorde en lista på vilka jag skall försöka med nu. Visserligen har jag ytterligare ett antal ute som jag inte fått svar på än men jag fiskar med långrev. Det är både fördelar och nackdelar med att skicka in ansökningar per mail, det går fortare och billigare men det medför också att det är minst 100 sökande på varje tjänst, varav många inte är ett dugg kvalificerade. Arbetsförmedlingen kräver ju att de som får A-kassa söker ett visst antal tjänster för att de skall få behålla den, och när det inte finns tjänster inom deras kompetens söker de verkligen allt. Med trål. Vilket är en nackdel för arbetsgivaren förstås, som för att spara tid tar första bästa kontakt de har, eller går högst schablonartat efter kvalifikationer och arbetslivserfarenhet - vilket inte gynnar mig...

Jahapp. Så nu skall jag sy ihop min egen finklänning av siden och taft, som blir något alldeles extra. Det kommer att gå av bara farten och nästan inte kräva någon tankemöda alls! Och skriva ansökningar. Och göra bildbehandling på alla fina foton jag har tagit på studenten. Och skriva en bokrecension på pocketbloggen.

08 juni 2009

Nitiska väljare

Läste just nyheterna på sr och hittade en artikel om ett par underåriga personer som först försökt muta varförrättarna för att få rösta, sedan försökt hindra andra som inte röstade på det parti som de ville rösta på.

Hur tänkte de, tro?

Och man undrar om siffrorna om lågt valdeltagande verkligen stämmer! I min kommun var det i alla fall drygt 48%, det kan man känna sig lite stolt över.

06 juni 2009

Blöta flaggor

vajar över staden, och det känns som om man aldrig skall bli torr och varm igen.

Tidigare sken solen och blåsorkestern klarade sig någorlunda torrskodda till den provisoriska scenen Stadsparken där firandet gick av stapeln. Under det stämningsfulla talet tätnade dock molnen och började så smått släppa sin vattenlast, och under körens framträdande (där jag var med) blev det mer och mer ihållande. Efter detta fick M rycka in och dela ut kommunens kulturpris i egenskap av kommunfullmäktiges ordförande, eftersom kommunalrådet fick hasta iväg av familjeskäl. Det gick bra att improvisera trots en startsträcka på 0...

Och nu dricker vi kaffe, som Marit Paulsen säger i sin reklamfilm för Europaparlamentet.

Glöm inte att rösta i morgon!