31 juli 2008

Hallongrottor

Dag efter dag går och det är fortfarande lika varmt. Nu är det en hel vecka.

I morgon får vi besök, och det är helt tomt på kaffebröd i frysen. Ja, sånär som på någon påse lussekatter, men det kan man ju inte ta fram och bjuda på. Så jag har tagit mig samman och bakat lite. Enkla kolakakor och hallongrottor.

Jag lovade vännen I att jag skulle publicera mitt recept på hallongrottor, och nu äntligen kom jag ihåg det. Bättre sent än aldrig, och hon har nog hallon kvar i trädgården.

Hallongrottor, 25 stora eller 50 mini

250 gr smör/margarin
1½ dl socker
1½ tsk bakpulver
4½ dl vetemjöl
1 dl vaniljsåspulver, snabb-
1-1½ dl hallonsylt

Blanda ingredienserna, gärna i food processor. Forma till valfri storlek på kakor och rulla till kulor med fördjupning i, lägg dessa i pappersformar av lämplig storlek.

Placera ca ½ -1 tsk hallonsylt i varje kaka. Grädda i 200 graders ugn i 10 resp 15 minuter. Låt kallna på plåten.


Efter det här rinner jag nästan bort. Stranden nästa!!! Det är en otrolig vardagslyx att ha 75 steg till stranden från dörren. Jag har redan varit nere och badat efter frukost. Nu blir det "siesta"!

28 juli 2008

Och jag ringer

till mamma som undrar om barnen är i skolan och om jag har hängt upp julgardinerna än.

Det är de inte. Och det har jag inte.

Ingen idé att försöka förklara vad det är jag gör med "datan" heller. Hon själv är strängt upptagen med att "dänka tvätt". Så kan man stryka lite i taget sedan.

Fast i drygt 25 graders värme torkar det ju innan järnet hunnit bli varmt. Strunt samma - momentet är i alla fall utfört.

27 juli 2008

Barnens skolkamrater

Sedan ett stort antal år har jag haft barn, och sedan nästan lika många år (känns det som) har de gått i skolan här i staden eller dess närområde. Nu är det bara ett år kvar till den sista studentexamen.

Under alla dessa år har ett antal klass- och skolkamrater passerat revy. Och deras föräldrar. Jag vågar inte ens göra ett överslag på hur många människor man mer eller mindre varit beblandad med genom skolan, men flera hundra är det.

Några har jag säkert glömt bort. Många "morsar" jag på när man möts på sta'n. Och en del har blivit vänner för livet. Vissa har jag även varit arbetskamrat, körkompis eller haft andra saker gemensamt med. Ibland har man funderat på vad det skulle "bli" av en del, särskilt barnen då förstås.

Den här helgen figurerade två, som kan betecknas som "barnens skolkamrater", i riksmedia.

Den ene frontfigur i bandet Neverstore - framgångsrika tonårsidoler - som medverkade i TV4's Sommarkrysset. Inte helt oväntat.

Den andra hittad mördad i sin lägenhet på Verkstadsgatan. Totalt och fruktansvärt oväntat. VARFÖR????

Saker jag inte förstår

Varför köper man ett armbandsur för 14 000:-?

Även om man har råd, och det skulle kostat 30 000:- på andra ställen?

Man får ju inte mera tid för det ...

12 juli 2008

NU är det ordning!

Efter bara en dag med den lagade datorn fick jag lämna in den igen. Och hur det gick sedan kan ni läsa här!

Till ordningen hör också Slöjdmässa runt knuten. Glada besökare stryker i den sena timman förbi längs Hamngatan.

Alldeles lagom väder så här långt - lite molnigt och lite soligt, men inte för varmt. Dessutom kom det en regnskur på förmiddagen så dammet håller sig i schack. Varar detta, så kan det bli besöksrekord i år!

10 juli 2008

Åter till ordningen!

Nu är datorn återställd och därmed ordningen. Idag har jag fått en hel del gjort på min hemsida så nu är det bara resten kvar...! Ingen fattar hur mycket jobb det är egentligen. Jag vill verkligen ha mitt eget stuk på den och det är bra att öva på att uttrycka sig på klarspråk så att min "snickare" förstår.

Jag har också konverserat med två av mina uppdragsgivare och det känns lite hoppfullt. Så nu kan jag vara lite ledig en stund, och återta jobbandet framåt kvällen.

Somrarna brukar annars betyda besökstid hos oss. I år ser ingenting ut som vanligt, men nu måste jag/vi ta oss i kragen och även i detta fall återgå till ordningen. Därför inbjöd vi igår vännerna G att komma över på kvällen. Mycket enkelt, potatissallad och den nya favoriten lufttorkad skinka och färdigköpt tårta till kaffet. Kvällen var ljum och vi satt på balkongen. Nyklippt var jag också och det mesta var helt OK. Trots att samtalsämnena svävade mellan det svåra på gränsen till onämnbara och det lättsamma och roliga. Det är skönt att ha vänner som man kan prata om allt med. Och skönt att man inte måste det - varje gång. De vet hur det är ändå.

Men - jag lovade E-L G att lämna receptet på min flädersaft, vilket jag glömde under kvällens gång. Så nu skriver jag ut det här så att alla som vill kan ta del av det. Kanske finns det fortfarande blommande fläder norr om vår breddgrad, annars går det bra att gå tillbaka nästa år vid den här tiden! Detta recept skrev jag upp ur tidningen Året Runt nr 28/1984:

Flädersaft - ca 3 liter outspädd

25 stora vippor fläderblommor (Sambucus Nigra, med platta blomklasar, inte den giftiga druvflädern!)
2 citroner
50 g vinsyra (alt citronsra)
2 kg socker
2 l vatten

Skölj blommorna om det behövs. Lägg dem i en stor bunke, minst 6 liter. Skiva citronerna och lägg också dem samt vinsyran i bunken. Koka upp vattnet, rör ner sockret och häll den heta lagen över blommor och citron. Rör om tills vinsyran är helt löst, täck bunken och ställ svalt.

Efter 2 dagar tas citronskivorna upp.
Efter ytterligare 5 dagar silas blommorna bort och saften hälls upp på väl rengorda, kalla, torra kärl (flaskor, plastflaskor eller burkar) som genast tillslutes. Frys in det som inte beräknas gå åt inom kort!

Supergod måltidsdryck utblandad med mineralvatten.

Fler tips med fläder finns bl a på Tasteline

07 juli 2008

...just när sommarn är som bäst ...

Vart tog juni vägen? Plötsligt hade dagarna blivit veckor och det var juli!

Nu har den stekheta sommarvärmen dragit vidare för den här gången och lämnat plats för lite välbehövligt uppfriskande sommarregn. Naturen och odlingarna sträcker på sig och ser ut att ha fått nytt liv efter de tiotals millimeter som fallit.

Lite regn gör också att man med gott samvete kan vara inomhus och försöka hinna ikapp med några projekt man inte riktigt haft tid med. Själv hade jag tänkt jobba lite med ett par datormedierade sådana, men då bestämde sig min dator för att det var dags för vilohemmet. Stängde helt enkelt ner sig efter ett par minuter med krav på "reboot".

Jaha, så det var bara att fara till trotjänarna i Tibro som fixar det. Förhoppningsvis på ett par dagar. För sedan skall det ju bli bra väder igen ...

Vad jag gör i stället? Tvättar, städar, sorterar, och funderar på hur jag skall lösa de datormedierade projekten. Så går det fortare när jag får min egen dator igen. Tills vidare lånar jag M's dator för det allra nödvändigaste mailandet, surfandet och bloggandet. Till priset av : Va? Sitter du där än och "håller på"???