31 januari 2008

Let's go surfing...Idag har de varnat för stormvindar hela dagen.Så här såg det ut ca kl 14.30. Men jag tror inte att jag vill surfa i alla fall. Dels är det lite kallt. Dels är det väldigt stenigt. Dels har jag ingen surf-bräda.

30 januari 2008

Spår i själen

Jag måste få citera en annan bloggare och medpassagerare på MKV-tåget i Jönköping med avstigning juni 2006. Hon sammanfattade sitt år 2007 bl a så här:

det som tärt på mig mest måste vara arbetssökandet. en utmärkt aktivitet för var person som suktar efter sänkt självförtroende och ständig ångest. ett tag kände jag inte igen mig själv.

(hennes blogg finns här)

Jag kunde inte formulerat det bättre själv. Även om man "har så man klarar sig" och hoppar på alla vik och småjobb som finns för att dra in några kulor till, så vill människovärdet inte riktigt infinna sig. Särskilt i de fall då man inte ens blir kontaktad med ett "tack för visat intresse". Det kommer att ta tid att komma över. De samtal/intervjuer jag haft har varit som högvinster, trots att de inte lett till jobb - någon har i alla fall varit seriöst intresserad av mig en liten stund.

Tack vare mitt samtal i Skövde i december står jag ut i några veckor till. Jag ringde igen i förra veckan och frågade om det fortfarande var intressant, och det var det. Så jag håller ut och väntar på uppdrag en dag, en vecka i taget och håller otåligheten stången genom att vikariera på Kulturskolan (min ständiga mentala räddning - fast det är klart att jag inte vill att folk skall vara sjuka). När jag inte är där ser jag till att ha något att göra hemma.

Jag har sytt ihop ett par av de tre par byxor som jag klippte till efter ett nytt mönster som var som ritat för mig! Fantastiskt, behövde inte ändra en millimeter någonstans! Och så har jag börjat så smått på balklänningen till min"lillkompis" som tar studenten i vår. Men hon är borta för tillfället, så vi får väl ta en provnings-sejour på sportlovet eller så. Än finns det ju gott om tid.

Annars - vattnar blommor, kör en tvättmaskin och kollar post och mail. Försöker skaffa nya kontakter och tänka ut nya produkter. Och har anmält mig till pingstens konstrunda, då jag skall ställa ut foton och andra bilder tillsammans med sonen T. Jag behöver deadlines!

(Hur det gick för min vän ovan? Hon har numera fast jobb med månadslön och allt. Det finns hopp.)

24 januari 2008

Nytt från Hamngatan

Medan jag väntar på att uppdragen skall ramla in, vikarierar jag timvis som bildlärare på Kulturskolan och försöker ta tag i saker här hemma emellan varven.Jag har klippt till tre par långbyxor till mig efter ett nytt mönster som jag köpt på stoff och stil.
Ett par brun-svart-melerade, ett par mörkblå tunna stretch och ett par ljusa med liten rand i, typ sommar. Tänkte matcha med min nya Esprit- och Gudrun Sjödén-garderob från Stockholm (nej, inga enmanstält utan snygga skjortor, linne, kjolar, kavaj etc i lila-blå-jadegrön-svart färgskala. Varje plagg passar även till minst två andra plagg i min gamla garderob. Slow Consumer, det är jag!) Detta skall jag förstås ha när jag börjar jobba och blir en Framgångsrik Affärskvinna.

Ibland tittar jag ut genom fönstret mot norr och ser gänget med änder som går över gatan på övergångsstället med fem bilar i vardera riktningen som väntar med tomgången på. Jag fattar för det första inte varför änderna inte väljer att a) flyga över gatan eller b) simma under bron utan faktiskt går på övergångsstället. Och för det andra fattar jag inte varför bilförarna inte bara kör. När jag tog körkort någon gång under förra seklet, var nämligen en av väjningsreglerna följande: Väj ALDRIG för en fågel! De flyttar nämligen på sig. Vilket en gammal tant eller älg kanske inte hinner. Men det kanske är att änderna är så söta där de vaggar fram över övergångsstället - ännu ett exempel på att Disney har lyckats med sin humanifiering av djur.

Den lilla bordsgranen av sorten "vannlig schettgran" som sköt så fina, långa, ljusgröna skott har nu ledsnat och börjat barra. Den får nog åka med granriset från balkongen. Nästa helg.

Och slutligen skall jag skriva upp att det sköljmedel som doftar bäst efter en tvätt är Skona Sommarfrisk. När man står i affären och skall lukta sig fram till den man gillade sist blir man ju helt vimmelkantig. Och Comfort Sommarfrisk luktar inte alls så.

Säg inte att det är tråkigt i Hjo på vintern!

16 januari 2008

Idag är det MÖRKT

4 grader varmt och regn. Partiledardebatt i P1 precis hela förmiddagen och mer ont i knät än på mycket länge.

Idag hjälper inga apelsiner i världen.

10 januari 2008

Little miss Sunshine

Om ett gott skratt verkligen förlänger livet, så har jag förlängt mitt med flera minuter nu. Och alla som gick ut från biografen hade ett leende på läpparna.

Trots att vi alla är "losers" på ett eller annat sätt, så finns det hopp!

En riktigt sevärd film.

Det är så mycket som jag inte förstår

En liten sak är varför jag inte kan sova. Särskilt sådana här nätter.

När jag lägger mig och är så trött så ögonen går i kors och det kliar under huden på hela kroppen - jodå, jag somnar, men sedan vaknar jag vid halv 3. Det är ju inte jag, utan M, som skall gå upp kl 04 och åka iväg, dumma, dumma huvud, fatta det! Och jag är alldeles för trött för att gå upp eller ens läsa i vargtimmen, men för pigg för att somna om. Så där ligger man vaken och ältar allt som är dumt i världen, tills klockan är typ 6 och man somnar om som en stock.

Ska man lite senare upp och passa en tid (för en gångs skull) har man all möda i världen att få ur gruset ur ögonen. Jag känner mig som Kalle Anka på julafton - inte när han plåtar fåglar (det kanske jag gör andra gånger) men när han sitter i Musse Piggs husvagn och just blivit smälld under fötterna med täcket. Får lätt panik när jag tänker på att ett fast arbete kommer att innebära att komma upp i tid VARJE morgon . . . men å andra sidan innebär en fast rutin en bättre rytm för kroppen också, inbillar jag mig.

Ibland, om man har tur, kan man gå hem igen när man uträttat det man ska, och se till att komma i säng och sova ett par timmar till. Samtidigt är det ju viktigt att vara ute minst en halvtimme om dagen när det är som ljusast, för att producera rätt hormon för att man skall kunna sova. Och när det är ljust så kort stund som nu, så får man sannerligen passa på!

Fast det finns så mycket som jag inte förstår så tror jag att jag har förstått en sak i alla fall. Jag, och alla andra informationsmottagare här i västvärlden, vet alldeles för mycket för att det skall vara nyttigt för oss. Vi skulle säkert sova bättre om vi inte visste om svält, självmordsbombare, klimathot och övergrepp mot barn. Och om vi slapp kunskapen om dagsljusets inverkan på sömncykeln. Ibland vill jag likt de tre berömda aporna hålla för både ögon och öron, och även för munnen - slippa ha en åsikt och yttra mig om allt möjligt.

Kanske sover man bättre av att gå på Filmstudion och kura ihop i mörkret och se en bra film, som någon har valt ut åt mig. "Little miss Sunshine", t ex. Jag tror sannerligen att jag skall pröva.

För det fasta jobbet med rutiner och rytm, som jag verkligen ligger i startblocken för, det lär nog dröja - åtminstone någon vecka till, som det verkar.

06 januari 2008

I en centrifug

Senaste veckan har jag haft det helsnurrigt. Jag vet knappt vad jag har gjort sedan jul.

Och varje sak för sig har egentligen inte varit så betungande, det är när de staplas på hög och måste sorteras i prioriteringsordning som det blir en aning jobbigt. Dessutom har vi ju varit lediga allihopa, så allt jag har gjort har varit "helt frivilligt".

Det är roligt att bjuda vänner på mat och spela spel, även om det blir flera gånger inom loppet av ett par veckor. Det är roligt att planera med och få sy balklänning till en blivande student. Det är roligt att hitta fynd på rea och strosa runt i Stockholm. Det vill jag prioritera. Det är på sätt och vis även roligt att min person bestående av yrkesskicklighet, husmorskunskaper samt musikalitet efterfrågas, även när det är kommer till ideella insatser i föreningslivet.

Det är mindre roligt att när man har ideella uppdrag det plötsligt tas för givet att man skall göra allt som man brukar göra så här års PLUS det andra man blivit ombedd att göra extra just i år, för att plötsligt någon annan inte gör det längre. Så att man finner sig förberedande presentation samt skrivande olika saker i all oändlighet så datorn resp pennan går varm, samtidigt som man skall koka gröt och städa lokal samt helst spela lite också för att någon tredje har gått hem. "Och så väljer vi samma referent till tidningen också . . ." - Nej är inget svar, för det var visst redan bestämt. Och så gör jag det i alla fall.

Men nästa gång skall det bli ändring. Jag vill hellre göra tre saker bra än tio halvhjärtade. Och fortfarande tycka att det är åtminstone lite roligt. Även om andra inte märker någon större skillnad.