27 februari 2006

Livets pusselbitar

Nej, jag skall för all del inte klaga. Jag har ju en underbar familj, mat och kläder, tak över huvudet och jag har möjlighet att studera det jag tycker om.

Men just nu finns det några ganska stora pusselbitar som bara inte vill falla på plats. Precis när man tycker att det ljusnar lite vid horisonten, så uppstår ett spänningsfält som när man försöker pressa ihop två magneter med samma laddning - det trycks ifrån varandra i stället. Tillbaka på ruta ett. Jag försöker ha is i magen och vänta, men det är rätt så frustrerande när det där gula ljuset aldrig verkar kunna slå om till grönt... Kommer det någonsin att göra det? Jag börjar frusta i spiltan, varvar upp gasen, håller ögonen på skaft och örat mot marken men till vad nytta?

Sverige är fullt av arbetslösa akademiker, småföretagare som gett upp och utbrända kvinnor. Får väl trösta mig med att sitta i min kammare och hitta på metaforer.

26 februari 2006

Dumstrut på!

I går kväll satt jag vid datorn och kollade lite bloggar, kollade mail och annat pyssel medan männen i huset satt vid varsin annan dator och höll på med annat. Social life 2006!

När klockan närmade sig kvart i 8 började jag fundera på att vi nog inte skulle hinna äta före, så jag gick ut i köket och började tänka ut "bricka, pålägg, tevatten, mackor" till TV-bordet, varvid jag slog på P4 för att inte missa början. OCH SÅ ÄR DE MITT I RÖSTNINGEN!!!

För första gången i mitt liv har jag tänkt titta på Melodifestivalen och låtit bli att kolla tiden...

MEN - jag såg i alla fall Kikki klädd som gigantisk tropisk fjäril och Magnus C som en "Ken"-docka år 1969. Charmigt värre! OCH så fick jag en hel timme över till att läsa en god bok. T ex "Kvinna eller försvinna" av Anna-Lena Brundin.

23 februari 2006

...i alla fall lite glad...!

Plötsligt händer det, säger reklamen, och tonåringen tar fram ett glas och häller upp mjölken innan han dricker.

I dag fick jag lov att beställa en klipptid hos frisör till sonen T. Detta har aldrig hänt! (Jag har klippt honom i alla år men det sista året har jag nästan inte fått komma intill med saxen.)

Undrens tid är inte förbi. I morgon ringer någon och vill köpa vårt hus...

22 februari 2006

Gör mig glad...

... köp mitt hus!

I går fick vi veta att vi är tillbaka på ruta 1 vad gäller husförsäljningen. Trots mitt stylande inför visningarna har ingen velat köpa detta gula hus, som står ute om natten. Mycket konstigt, tucker jag. Så mycket tulpaner.

För att muntra upp mig lite köpte jag en present till mig själv idag. Eller till hushållet. Till den nya lägenhetens häftiga badrum. Marmorväggar knackar man inte bort, även om färgen inte stämmer med något man har innan. Billigare att köpa nya handdukar. Helst om affären säljer ut för halva priset. Så blev det! Få se om färgerna i datorn är samma som i verkligheten!

19 februari 2006

Melodifestival del 2

Har kollat några bloggar medan jagväntar på att mina podradioprogram laddas ner, och det var värst vad alla tycker mycket om melodifestivalen! Bäst att jag också gör det då.

Det mesta är nog redan sagt och skrivet i tidningar och bloggar, om vissa som inte ens skulle varit med, om Lena Ph's onödiga skämt och om de färggranna torktumlarslangarna i pausen.

Jag har dock inte hittat någon som har kommenterat att Linda Bengtzings noga inövade och förberedda klädbyten faktiskt inte hörde dit...!?! Jag menar, är det någon som kan skriva schlagertexter med någon grad av meningsfullt innehåll i, så är det "Pling" Forsman, så även denna gång. Vad sjöng då Ms Bengtzing? Jo, om hur bra hon har det, hur fina kläder hon köper och hur kul hon har nu när hon blivit av med sin karl....MEN JAG LJUGER SÅ BRA! Alltså skulle hon väl varit osminkad, haft ett par schaviga mysbrallor, urtvättad flanellskjorta och tofflor på sig, och inte bytt till den ena kreationen tjusigare än den andra. (Om det nu var tjusigt må vara osagt.) De kläderna hade väl passat bättre till låten "Kameleont"?

Undrar om hon vågar dyka upp i Globen i en mera modest mundering?

18 februari 2006

Mänskligt beteende...

Varför gör människor som de gör? Jag upphör aldrig att förvånas över andras, men framför allt mitt eget beteende i vissa lägen.

I dag är det till exempel dagen M som i Melodifestivalen. På flera år har jag inte tyckt att något med den har varit särskilt kul eller spännande, klart att man kommenterar kläder och hår och vilka som inte kan sjunga (för det finns ju flera exempel varje år) men LIKAFULLT har jag köpt hem godis och tänker placera mig i soffan klockan 20... Jag vet redan på förhand att jag inte kommer att engagera mig ett dugg. Kanske tar jag med mig en tidning, definitivt en stickning, eftersom spektaklet går i SVT och inte har reklamavbrott (så fort man vande sig vid det!). Troligen somnar jag i röstningsproceduren. Annat var det när Abba vann i Brighton...!

Kan det här ha någonting att göra med att man har behov av att höra till? Är detta vår gemensamma kultur? Om alla andra utom jag ser något som kanske kommer att hända just i kväll, då blir jag ju utanför? Linda Bengtzing har ju aviserat att hon ska "tappa kjolen" i direktsändning, tänk om hon missar det?

Nej, det är nog bäst att lydigt sätta sig och titta i alla fall. Flera miljoner svenskar kan inte ha fel - eller?

15 februari 2006

Visning igen!

Kan inte folk bestämma sig snart...?

På väg hem från Sundsvall ringde mäklaren och ville ordna en visning igen - på onsdag, alltså idag. Vi kom hem rätt sent på måndagskvällen och var rätt trötta efter att ha åkt/kört hela dagen och på tisdagen (i går) var jag i Jönköping hela dagen och orkade inte börja städa när jag kom hem. Och maken M kom bara hem och vände i dörren på väg till nästa möte... Sonen T har ju sportlov, kan man tycka, men han är så "skoltrött" så han måste sova så mycket som möjligt för att motverka det, säger han. Trots detta städade han de två toaletterna sent på tisdagen, innan han försvann för att sova hos en kompis. (Visningen skulle ju vara redan klockan 11...)

I morse for jag alltså omkring högt och lågt för att åtminstone försöka få huset presentabelt. Jag har kommit på ett hörn där jag kan "gömma" tvätten som jag inte hunnit vika. Hann inte heller plocka ur den rena disken ur diskmaskinen, men den var ju bara att stänga. Jag prioriterade dock att åka till Konsum så fort de öppnade och köpa två buntar tulpaner (extrapris den här gången! Thank you!) Sedan har jag ytterligare ett tips för att få huset att kännas fräscht : spraya med lite "Pledge" under bord, sängar och i badrumsskåp. Det är egentligen ett medel som 40-talisterna har när de dammar de ärvda stilmöblerna, och visst, jag brukar använda det på dammtrasan, men om man inte hinner damma så luktar det ändå VÄLDIGT gott.

Hur det gick? Ingen aaaning...Fortsättning lär följa!

09 februari 2006

Sporlovsdax!

Snön vräker ner, tiddelipom... och i morgon skall vi åka till dottern F i Sundsvall, "Norrland Light" som hon kallar det. Det skall bli så roligt att träffa henne igen, vi har inte setts sedan jul. Tack och lov för telefon, e-mail, Skype och allt sådant som gör att det är nära trots avståndet. Hur klarade sig emigranterna som kanske aldrig kom hem mer i hela sitt liv?

Den här gången blir det bara sonen T och maken M och jag som åker. T får sova på luftmadrassen och övriga på det lilla hotellet Svea på Rådhusgatan. Det var det billigaste jag kunde hitta... recension kommer i nästa blogg!

Nu skall jag handla lite färdkost och annat nödvändigt, gå ut i garaget och hämta sovsäck och diverse vinterutrustning och sedan blir det packa. Det behövs väl inte så mycket för tre nätter kan man tycka, men man vill ju inte glömma något.

05 februari 2006

Filmklubben

Häromdagen var sonen T och jag på vår "gemenskapsaktivitet" :P, nämligen Hjo Filmstudio. För närvarande är det den enda aktivitet vi delar utan vidare argument. Att han sänker medelåldern i klubben med sådär 15 år är inget han bekymrar sig nämnvärt om. Det tycker jag är bra. Han är intresserad av bra film. Jag är intresserad av bra film. That's it. Vi tar sällskap dit men sitter inte alltid tillsammans. (Någon måtta får det vara)

Sist var det en tysk samtidsskildring i regi av Hans Weingartner (2004): De feta åren är förbi. Den handlar om arga unga människor som vill förändra världen och så går det lite fel. Mycket känsla av att inget är nytt under solen och vissa människotyper förändras aldrig, men den slutade dock med en liten knorr som gav en positiv eftersmak. Tyvärr var den 2.04 lång, och det är ingen hit i vår kult-biograf med väl nedsuttna fåtöljer från 1955 och ojämnt fungerande uppvärmningssystem. Man har rejäl träsmak och närmast frostskador efter vissa filmer.

Annars är filmstudion en jättebra idé. För 180:- får man se 5 filmer utvalda av styrelsen (som gärna tar emot önskemål och synpunkter på filmval). Ibland är det lite bredare filmer, men ofta smalare, som har hög kvalité men svårt att komma ut på den stora marknaden. Hjo Filmstudio har drygt 100 medlemmar och är ansluten till Sveriges Förenade Filmstudios, med ca 100 filmstudios över hela landet. Nästa film som visas i Hjo är Tvillingsystrar, en nederländsk film (Ben Sombogaart, 2002) som utspelar sig under andra världskriget. Den är 2.17, så då får man nog ta med en sittkudde!

01 februari 2006

Husvisningar

Det ser så lätt ut på TV när de går runt och "home-stagear"! Att måla en vägg här, byta ett golv där och så ut med det ärvda möblemanget och in med ett trum-batteri! I verkligheten fungerar det inte riktigt så, försöker jag förklara för dottern R. Visst kan man röja undan lite mer än vanligt, men det går inte att ta fram svarta sopsäcken och slänga allt. Det är ju grejor vi använder...

Nej, hon är inte oresonlig, R. Inför senaste husvisningen offrade hon en ledig förmiddag och kom "hem" och städade toaletterna. Fint blev det, och ett par av spekulanterna kommer tillbaka på måndag och vill titta en gång till. R tror bestämt att det berodde på hennes toalettstädning :)

Det är en sak jag inte kan förstå med "home-stageing". Var gör de av det ärvda möblemanget för att inte tala om familjen som bor mitt i säljobjektet? Kan man komma tillbaka och bo i det "stageade" hemmet tills köparen tillträder? Eller lägger de ner alla extra pengar de har tjänat på försäljningen på att bo på hotell under mellantiden?

Är det någon som har en teori så är ni välkomna med en kommentar!

En sak vet jag: jag kommer att ruinera mig på tulpaner.